Hirdetés
A gázhálózatos településeken fával és szénnel fűtők is megkapják a téli rezsicsökkentést PDF Nyomtatás E-mail
2018. augusztus 02. csütörtök, 08:00

fa0A kiépített gázhálózattal rendelkező településeken fával és szénnel fűtők is megkapják a téli rezsicsökkentést – döntött a kormány. Az érintettek október 15-ig jelenthetik be támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál.

Kovács Zoltán kormányszóvivő közleményében azt írta: az a cél, hogy azokhoz a családokhoz is megérkezzen a téli rezsicsökkentés, akik olyan településen élnek, ahol ugyan van kiépített gáz- vagy távhőhálózat, de az ő utcájukba, házukba valamilyen oknál fogva nincs bekötve, ezért mással, például fával, szénnel fűtenek. Becslések szerint mintegy 800 ezer ilyen háztartás van az országban. 

Az érintettek október 15-ig jelenthetik be támogatási igényüket a helyi önkormányzatoknál. Az igényeket a Belügyminisztérium októberben összegzi és a kormány elé terjeszti, majd átutalja a szükséges forrást az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok gondoskodnak a háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag biztosításáról. Az igénylők a téli fűtési szezonban vehetik majd át a tüzelőanyagot. 

Az önkormányzatokhoz várhatóan írásban kell bejelentést tenni legkésőbb október 15-ig, a Belügyminisztérium a következő hetekben tájékoztatja az önkormányzatokat a szükséges eljárásról. Csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről az igénylőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is kell tennie. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány korábbi döntése értelmében azok a családok is megkapják a téli rezsicsökkentést, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Az érintett 284 településsel a Belügyminisztérium már korábban megállapodást kötött és a támogatást is átutalta.

Ezeken a településeken az önkormányzatok szeptember végig gondoskodnak arról, hogy a családok készpénzben megkapják a téli rezsicsökkentést.  Ebbe a kategóriába 29 ezer háztartás tartozik, a támogatásukra 346 millió forint biztosított a kormány.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #4 Vidéki köztisztviselő 2018-08-28 14:37
Kicsit jobban is átgondolhatták volna, a nagy uborkaszezon közepén ezt az egészet. Az Ebr-be feltöltött eljárásrend szerint az önkormányzat szerződést kell kössön olyan vállalkozóval (kiválasztásos alapon) aki biztosítani képes azt a famennyiséget, amire a lakossági igények alapján szükség van. Mi közös önkormányzati hivatal vagyunk, 3 településsel. Környékünkön két olyan vállalkozás működik, aki ezt teljesíteni is tudja. Az általunk kiadott igazolás alapján a jogosult elmegy a vélhetően több 10 km-re lévő szerződött fatelepre, erdészethez, stb., elszállítja a 12.000 Ft értékű, kevesebb, mint 1/2 m3 fát saját erőből, vagy keres egy fuvarozó vállalkozót. Ha a költségeit számoljuk, valószínűleg többe fog kerülni neki a szállítás, mint maga az ajándékba kapott fa. Ha a katasztrófavéde lem ellenőrizni tudja hogy ki jogosult a támogatásra, akkor akár készpénzben vagy Erzsébet utalványban is megkaphatnák a jogosultak, sokkal kevesebb munkával járna a hivatalok, és kevesebb költséggel a rászorulók részéről.
Idézet
 
 
+16 #3 ezaz 2018-08-08 10:43
Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (köztisztviselő k, közalkalmazotta k, közfogosok), részben saját költségén (szállítás, hasogatás). Miért kell természetben? A kiépített gázhálózattal nem rendelkező települések esetében lehetett tizenkétezer forintot kiosztani. Itt miért nem?
Idézet
 
 
+20 #2 Polgi 2018-08-02 18:02
És ugye megint az Önkormányzatok fizessék meg azt a fuvart,amivel odakerül a sok-sok m3 fa a falvakba??!!! Csak is erre tartogatjuk a kevés pénzünket.
Idézet
 
 
+32 #1 lófasz és estifény 2018-08-02 15:21
Ez megint mekkora baromság és kibaszás már!
Az önkormányzati dolgozók bérét azért nem emelik 10 éve, mert nem állami feladatot látunk el! Erre ezt is a nyakunkba basszák!
Október 15-ig jönnek majd az ügyfelek, hozzák a papírokat, azokat iktatgatni kell a csodaprogramba (ASP), majd jelentgetni tovább. De itt még nincs vége! Nagytudású kormányunk megszavazza a pénzt, azt leküldik ide falura, majd abból vegyünk fát, és osszuk ki 12000-vel. Tehát 3-3,5 mázsát. Mondjuk 1000 háztartásra. Honnan lesz az országban ennyi fa? És még emellé majd a szoc tüzifa. Határozat, na meg az emberek akik ezt a rengeteg fát átmozgatják, többször is mire kiadják. Mindezt ***ért-hugyért magyarán mondva, mert a munkánk nincs megfizetve.
Nincs fent egy értelmes ember a parlamentben. Ha lenne eszük, akkor a pénzt oszttatnák ki! Fele annyi baj nincs vele, emellett ugye a gázosok is úgymond pénzben kapták meg!
De hát jól mondják: Fejéről büdös a hal!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • http://***ine-c heapbuy.site/ - ***ine-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytote c.si... Tovább...
 • Hi. I see that you don't update your page too often. I know that writing posts i... Tovább...
 • http://***ine-c heapbuy.site/ - ***ine-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytote c.si... Tovább...
 • http://***ine-c heapbuy.site/ - ***ine-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytote c.si... Tovább...
 • http://***ine-c heapbuy.site/ - ***ine-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytote c.si... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...