Hirdetés
Megoldási javaslat az önkormányzati tisztviselők bérrendezésére PDF Nyomtatás E-mail
2017. július 20. csütörtök, 06:00

schmidt jenoMivel az államháztartás ismeri a tisztviselőnként bruttó 4.580.000 forintos éves „fejpénzt”, azt kellene 2017. október 1-jétől három lépcsőben jelentősen megemelni, ez ugyanis jobban lehetővé teszi a teljesítmény elismerését, mint az illetményalap mechanikus emelése – mondta Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt javasolja: 2017. október 1-től 5.000.000 Ft, 2018. január 1-től 5.200.000 Ft, 2019. január 1-től pedig 5.600.000 Ft legyen az önkormányzati hivatalok működésének támogatására biztosított összeg a feladat alapú önkormányzati finanszírozási rendszerben.

Kiemelte: azért javasolja az összeg emelését, mert azt minden önkormányzat megkapja, de a magas adóerő-képességű önkormányzatoknál beszámításra kerül. Vagyis csak azok kapják meg, ahol valóban nem tudnak bérrendezést végezni. Az illetményalap nem a teljesítményt, hanem az időt és a végzettséget finanszírozza. Ezzel a megoldással keresetkiegészítéshez lehet juttatni a dolgozókat a feladataikhoz kapcsolódóan, differenciáltan – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Schmidt Jenő megoldási elképzeléséről először július 14-én, a Belügyminisztérium által kezdeményezett, a  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett önkormányzati sztrájkot megelőző egyeztető tárgyaláson beszélt, ahol a TÖOSZ mint országos önkormányzati érdekképviseleti szervezet képviseletében vett részt. Mint mondta, az általa felvetett javaslat az önkormányzatok jelentős részét, 85-90 százalékát kedvezően érintené, a többi, 35 ezres lakosság felett, már más történet – tette hozzá.

Július 14-én megegyezés nem született, az egyeztetésről szóló beszámoló és a július 17-én megtartott sztrájkról szóló hírek az MKKSZ honlapján bővebben olvashatók.

Forrás: TÖOSZ

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #6 megmondta 2017-07-27 11:06
Ne aggódjatok! A 2018. évi költségvetésben nincs előirányzat az illetményelemlésre.
A kormányzati válasz: a 2018. évi büdzsében nem áll rendelkezésre forrás a bérintézkedésre , de vizsgáljuk a követelések teljesítésének lehetőségét és keressük fedezetét. Az egyeztető fórumon folyhat az álláspontok közelítése.
A kormányzati gondolat: Ezt az egy évet már kihúzzuk, utána meg nem lesz aki követelőzzön.
Az utolsó kapcsolja le a villanyt...
Idézet
 
 
+10 #5 jegyző75 2017-07-25 10:49
A fejpénz megemeléséből a köztisztviselők nagyon keveset, vagy semmit nem látnának, ezért ez nem megoldás a fizetésemelésre .Ez csak arra lenne jó, hogy az Önkormányzatokn ak kevesebbel kéne hozzájárulni a közös hivatalok működéséhez.
Idézet
 
 
+11 #4 Anno2 2017-07-20 15:18
"Kivégezhetik a kistelepüléseke t" cikk
Lehet, hogy nem is kellenek köztisztviselők vidéken 2019. után? Addig meg még megcsináltatnak velük minden nyilvántartást, hogy már csak a kész adatbázisokat vegye át a kijelölt szervezet? Mi lesz itt? Visszajön a tanácselnök és a vb.titkár rendszer? Vagy az sem?
Idézet
 
 
+13 #3 lófasz és estifény 2017-07-20 14:59
Szeretném, ha a szakszervezet nekünk is kiharcolná jövő évtől a 240.000.-Ft-os minimum bruttót mint a vendéglátósokná l a sajátjuk, és ahogy a boltosoknál is tervezik, vagy az önkormányzatokn ál dolgozók el fognak menni a boltba dolgozni, oszt lehet nézni mint a lukinyúl az üres hivatalra.
Viccet félretéve, ez már tényleg vicc. Nem nézem le a boltosokat, sem a vendéglátósokat , minden tiszteletem az övék, de ezzel a lavina elindult, és a többi ágazat is folyamatosan kénytelen lesz utánamenni az emelésnek, hisz mindig lesz egy jobban fizető másik. Lassan ott járunk majd, hogy nem csak az "állmi, vagy állambarát hivatalok" szipkázzák el a munkaerőt az önkormányzatokt ól, hanem már a boltok is. És valljuk be, azért a pénztárban ülés nem agysebészet. Nem irigylem őket, de ott tudod, hogy mit kell csinálnod egész nap, és azt csinálod. Itt meg jönnek a szép kis salátatörvények , amibe beleírják, hogy ami eddig fekete volt az holnap fehér, meg hogy hogyan kell a pirosból zöldet csinálni, mert ugye nem úgy van, ahogy logikus lenne, hanem ahogy nagyjaink kitalálták. Mindezt minimálbérért ... Hát lehet inkább boltos leszek
Idézet
 
 
+12 #2 Köztisztviselő 2017-07-20 12:07
Kérdezném Schmidt Jenő elnök úrtól, hogy az ún. fejpénz emelés hány %-os béremelést jelent nekem, mint köztisztviselőn ek? Ezt a fejpénz dolgot nem tudom értelmezni, az illetményemelés nek - pl. 38.650.-ről 60.000.- Ft-ra - a mértékét már ki tudom számolni.Mi ez ködösítés, adunk valami fejpénzt az önkormányzatokn ak (de nem mindegyiknek?!) , azt meg úgy használják fel, ahogy akarják?
Idézet
 
 
+9 #1 kételkedő 2017-07-20 11:05
Bámulatos.

A fejpénz a finanszírozási oldalt érinti. Így is alul van finanszírozva a rendszer, elismert létszám ide vagy oda. Így kevesebbet kell az önkormányzatnak hozzá tenni a hivatal működéséhez. Jó esetben a köztisztviselők nél is látszani fog a jövedelemben.

A megoldás továbbra is az illetményalap növelése lenne, amely kiszámítható, tervezhető. A teljesítmény alapján történő bérezés.... Ez nem gyár , nem mérhető. Persze kell az eltérítés, vannak terhelhetőbb és kevésbé terhelhető emberek, de ez úgy rossz, ahogy van.

Le kellene szakítani a politikusainkat az illetményalapró l. Javasolom ott is a mérhető, teljesítmény szerinti bérezést, amit a minimálbérhez igazítunk. Szükségesnek tartanám a visszahívás rendszerét, valamint a politikai felelősséget átültetni a büntetőjogba is.

Az hiszem, hirtelen felindulásból ennyi a véleményem.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzat hivatala alkalmaz, mint köztisztviselőt , akkor mi köze is van a... Tovább...
 • Uraim! Nem kellene már valamit lépniük ez ügyben? Szégyen, hogy ennyire becsülik... Tovább...
 • Uraim! Nem kellene már valamit lépniük ez ügyben? Szégyen, hogy ennyire becsülik... Tovább...
 • Az Önkormányzati köztisztviselők 2007 óta nem kaptak béremelést a munkájukért !!... Tovább...
 • Miért van ez a megkülönböztetés??? 2007 óta az Önkormányzati köztisztviselők nem... Tovább...
 • Arról miért nem beszélünk, hogy a "kiemelt" megyék már most is 30-35%-kal magasa... Tovább...
 • Nem elég, hogy a valamikor (2010. előtt) egységes tisztviselői kart is szétrombo... Tovább...
 • Az előttem szóló "Városi", szerintem nem tudja igazán, hogy miről beszél... de b... Tovább...
 • Egy faluban a köztisztviselő bére a legutolsó!! Annak "emelésére" már sosem jut.... Tovább...
 • Egy faluban a köztisztviselő bére a legutolsó!! Annak "emelésére" már sosem jut.... Tovább...
 • Miért van ez a megkülönbözteté s? Kormánytisztvis elő, önkormányzati köztisztvis... Tovább...
 • Annyi a köze az Államnak a bérünkhöz, amennyi a befizetett adónkhoz! Akkor jók v... Tovább...
 • Ez jó döntés, persze még így is kevés, figyelembe véve a munka mennyiségét, a sz... Tovább...
 • Na végre! Ezt már 5 évvel ezelőtt kellett volna megtenni. Basáskodó építéshatósá... Tovább...
 • Ahol nincs pénz, ott nem kell önkormányzatosd it játszani. Tovább...