Hirdetés
Százmilliók mentek a kukába? Nem működik a számlázás PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 15. csütörtök, 09:00

csekk0Eddig több mint 735 millió forint közpénzt adott a kormányzat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. országos számlázási rendszerére – derül ki abból az összesítésből, amelyet a Magyar Nemzet a Közbeszerzési Értesítőben megjelent szolgáltatásmegrendelési hirdetmények alapján készített. Mindez azért kap különös hangsúlyt, mert a hatalmas összeg ellenére a rendszer továbbra sem működik, a fogyasztók jó néhány településen hónapok óta nem kapnak csekket.

Arra ugyanakkor már alkalmassá vált az NHKV műszaki infrastruktúrája, hogy a segítségével a nemzeti kukaholdingként is emlegetett cég fenyegető leveleket küldjön a tavalyi kötelezettségeiket időben kiegyenlítő ügyfeleknek, illetve az olyan családoknak, amelyek a vállalat hibájából nem kapták meg idejében az idei csekkeket. Információink szerint a hulladékgazdálkodási zrt. vezetősége őszig kapott haladékot a már több mint egy éve húzódó számlázási gondok orvoslására. Abban az esetben pedig, ha a cég vezetése addig sem képes megoldani a bizonylatkibocsátó rendszer üzembiztossá tételét, akkor – úgy tudjuk – elbocsátások várhatók a vállalat irányítói körében.

Az NHKV saját számlázási rendszerének kialakítására tavalyszeptemberben kötötték meg az első szerződést, amelynek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének megalkotására. A munkák elvégzésének díját azonban tavaly novemberben 603 millió forintra növelte az NHKV.

Tavaly november végén azután lezárult egy újabb versenytárgyalás is. A nyertes Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. a fentieknél jóval csekélyebb összeg ellenében,49 millió forint értékben arra kapott megbízást a nemzeti kukavállalattól, hogy úgynevezett partnerportált és ügyfélkezelő platformot, továbbá egy olyan számlakezelő rendszert alakítson ki, amely hozzávetőleg akár évi 15 millió nyugta kiállítását is el tudja végezni. Idén áprilisban pedig két újabb, bizonylatkészítéssel, illetve a meglévő számlázási rendszer működtetésével kapcsolatos, egyenként csaknem 24 millió forint értékű versenytárgyalást zárt le az NHKV. Mindkettőn az Euromacc volt a nyertes ajánlattevő. Emellett tavaly júniusban 17 millió forint és idén januárban 17,7 millió forint értékben ugyancsak a számlázás informatikai hátterének kiépítésével és a rendszer üzemeltetésével kapcsolatos szerződést kötött az NHKV. Így a kukacsekkrendszer létrehozatalára hat pályázaton kiadott állami megrendelések együttes értéke már eléri a 735,7 millió forintot.

Ez az összeg azonban csak a töredéke annak, amennyibe a tavaly bevezetett szemétszállítási rendszer működtetése kerül az embereknek. A tavalyi mintegy 20 milliárd forint után ugyanis idén további 10 milliárd forintjába kerül majd az adófizetőknek az állami szemétszállítási rendszer fenntartása. Így a lakosság egyszer mint ügyfél fizet a szeméttárolók ürítéséért, másodszor viszont adózóként költ az országos hulladékkezelő cég működtetésére óriási összegeket.

Szakértők többször hangsúlyozták: a jelenlegi szemétgyűjtési rendszer működésképtelen. Az állami vállalat gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez, csupán beszedi a pénzt a lakosságtól, és annak egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak. Az önkormányzati vállalkozások jelentős hányada pedig az új, NHKV által alkalmazott finanszírozási rendszer bevezetése és a rezsicsökkentés jegyében korábban végrehajtott árkorlátozások miatt a csőd szélén áll.

A kukaholding vezetői igazán nem mondhatják, hogy türelmetlenek lennének velük szemben, az eredeti tervek alapján tavaly április óta kellene működnie az állami társaság központi, egész országra kiterjedő számlázási rendszerének. A vállalat azonban nem volt képes idejében létrehozni azt, így jobbára az önkormányzatok kezében lévő, országszerte közel 170 szemétszállító céget kényszerítette – a szakértők úgy látják, törvényellenes módon – bérszámlázásra. Ezért számos polgármesteri hivatal vonakodott szerződést kötni a megbízásos számla készítéséről a kukaholdinggal. Az elmúlt év során az NHKV hozzávetőleg fél évig nem küldte ki időben a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak, akik hónapokat vártak országszerte a csekkekre. A cég később tavaly augusztusra, majd az elmúlt év végére ígérte a csekk-küldő rendszer beindítását, de a számlák a mai napig sem érkeznek meg pontosan valamennyi településen. Több helyen – például Tatabányán és Cegléden – viszont fenyegető leveleket is kaptak az ügyfelek, amelyben a kukavállalat az adóhatósággal riogatja őket a befizetetlen szemétszállítási díjak miatt. Miközben az NHKV ki sem küldte a csekkeket, vagy az érintettek már régen befizették.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
 • Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzett... Tovább...
 • A demokrácia alappilérei az önállóan működő települési önkormányzatok. Minden te... Tovább...
 • Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!! Tovább...
 • Még van olyan ember aki hisz nekik. Szavazzunk a FIDESZ-re és, akkor kapunk ille... Tovább...
 • Szóval az önkormányzatok korábbi adósságállomány a a hivatalaikban dolgozók munk... Tovább...
 • "Mint fogalmazott: olyan helyzetet teremtett a kormányzat és az Országgyűlés, am... Tovább...
Hirdetés