Hirdetés
127 ezres különadót vetnek ki a soroksári székelyekre PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 31. kedd, 08:00

lakcimKülönadóval szabna gátat a kerület annak, hogy kamionosok tömegesen jelentkeznek be állandó lakosként egy panzióba – írja a Népszabadság.

Megelégelte a XXIII. kerületi önkormányzat, hogy ezerszámra jelentkeznek be állandó lakosként többnyire román állampolgárságú kamion­sofőrök egy negyvenágyas Nagykőrösi úti panzióba.

A jelenségről a Népszabadság számolt be még 2014 októberében. Botrány kerekedett az ügyből, mert noha a sofőröknek nem volt ilyen szándékuk, uniós állampolgárként, lakcím birtokában szavazhattak volna az önkormányzati választáson, és el is dönthették volna azt.

A mindössze 22 ezer lakosú kerület elöljáróinak a választókerületek kialakításakor tűnt fel a nagy létszámgyarapodás. Kérdésünkre az önkormányzat akkor azt válaszolta: a járási hivatallal egyeztetve arra jutottak, nincs jogszabályi korlátja annak, hogy egy címen hányan létesíthetnek lakóhelyet.

A lakcímek fiktívvé nyilvánításának lehetőségéről tájékoztatták ugyan a szállásadót, de erre csak egyedi eljárásban van lehetőség. Jogászok viszont azt állították: a járási hivatalvezetőnek – miután meg­győződött arról, hogy a bejelentkezettek nem a panzióban laknak – feljelentést kellett volna tennie. Aki ugyanis olyan állandó lakóhelyre jelentkezik be, ahol ténylegesen nem él, közokirat-hamisítást követ el.

A nagybani zöldségpiac területén működő Viktória panzióban addigra nagyjából ezren létesítettek állandó lakóhelyet, és száznál többen tartózkodási helyet. Informá­ciónk szerint azóta tovább nőtt és mára a kétezret is eléri a bejelentkezettek száma.

Mindennek a magyarázata, hogy a panzió szomszédságában működik a Waberer's International Zrt. kamiontelepe. A logisztikai cég alkalmazottai a csíkszeredai telephely bezárása után jöttek Magyarországra, és mivel számos ellátás lakóhelyhez kötött, lakcímre volt szükségük. A panziót – amelynek tulajdonosával a cég szerződést is kötött – voltaképpen postafióknak használják, megszállni nem vagy csak ritkán, néhány napra szoktak ott.

Az önkormányzat most, a cikk megjelenése után másfél évvel szánta el magát arra, hogy elejét vegye ennek a gyakorlatnak. A soroksári képviselő-testület május 10-én rendeletet fogadott el: júliustól települési adót kell fizetnie annak, aki egy kerületi szálláshelyre lakóként bejelentkezik. Az adó mértéke naponta 350, azaz évi 127 750 forint.

Az előterjesztés nem titkolta, hogy célja nem az országszerte egyedülállónak számító adóból származó bevétel beszedése, hanem a tömeges – fiktív – bejelentkezések megakadályozása. Annak nyomán ugyanis (bár erre a rendelet nem tér ki) lassan tíz százalékkal gyarapodott a kerület lakossága és választókorú népessége. Az önkormányzat célja tehát az, hogy a kamionosok továbbálljanak – még azon az áron is, hogy „a rendelet bevezetése jelentős adminisztratív terhet ró adóhatóságunkra".

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...