Hirdetés
Önkormányzati fejlesztés Nyíregyházán PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 23. szerda, 09:00

kovacsfeTöbb mint huszonhatmilliárd forint értékű európai uniós és hazai támogatású önkormányzati beruházás fejeződött be, illetve nyolc projekt megvalósítása még tart Nyíregyházán - közölték a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlésének csütörtöki ülésén, ahol a most záruló uniós pénzügyi ciklus fejlesztéseinek mérlegét készítették el.

Kovács Ferenc polgármester tájékoztatójában kiemelte: tizennyolc helyhatósági projekt pénzügyi elszámolása huszonhárommilliárd 793,7 millió forint összeggel lezárás alatt áll. A még tartó nyolc fejlesztés értéke pedig meghaladja a kétmilliárd-hatszázötvennyolcmillió forintot.

Hozzátette, hogy a százhúszezer lakosú város önkormányzata kilenc új pályázatot is benyújtott már, az elbírálás alatti projektek értéke együttesen több mint egymilliárd-hétszázhetvenmillió forint.

Az év végéig megvalósuló európai uniós támogatási projektek közül a legnagyobb értékű, több mint 13,7 milliárd forint összegű a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházás, amely Nyíregyháza külvárosi és külterületi részei mellett érintette a szomszédos Kálmánházát, Kótajt és Nyírpazonyt is.

Csaknem 2,5 milliárd forint értékű volt a belvárosi terület integrációs funkcióbővítése, 2,1 milliárd forintos pedig a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdő komplex idegenforgalmi fejlesztése.

Megújították 1,5 milliárd forintos beruházással az Érkerti-lakónegyed középületeit és közterületeit, míg mintegy ötszázmillió forintos fejlesztéssel a Huszár-, kétszázötvenmillióból pedig az Örökösföldi-lakónegyedet.

Kiemelkedő volt még a hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés, amelyre több mint 2,1 milliárdot fordíthattak.

Épültek továbbá új belterületi és kerékpárutak, középületeket korszerűsítettek, fejlesztették a helyi autóbusz-közlekedést, a nyíregyházi járásban a közintézmények együttműködését, emellett a nyíregyházi önkormányzat egy 85,3 ezer eurós pályázati támogatásból segítette az ukrajnai Ungvár és Munkács ivóvíz- illetve szennyvízhálózati fejlesztési programjának elkészítését.

A megvalósítás alatt lévő projektek közül a város sportcsarnokának csaknem 2,1 milliárdos felújítási programja emelkedik ki, további félmilliárd forintból tovább korszerűsítik a városi stadion létesítményét.

Az elbírálás alatti kilenc projekt megvalósításával - ha a támogatásokat elnyerik - óvodákat bővítenek, további középületek energetikai fejlesztését végzik el, növelik a kerékpárút-hálózatot és modernizálják a nyíregyházi Krúdy Art Mozit.

A nyíregyházi önkormányzat mindemellett részt venne a Tisza vízgyűjtő területén található szennyvíztisztító-telepek több mint kétmillió eurós korszerűsítési programjának kidolgozásában, amely magyar, német, ukrán, román, szlovák és szerb együttműködés keretében valósulna meg az Európai Unió következő pénzügyi ciklusában.

(Magyar Hírlap)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...