Hirdetés
Önkormányzati fejlesztés Nyíregyházán PDF Nyomtatás E-mail
2015. december 23. szerda, 08:00

kovacsfeTöbb mint huszonhatmilliárd forint értékű európai uniós és hazai támogatású önkormányzati beruházás fejeződött be, illetve nyolc projekt megvalósítása még tart Nyíregyházán - közölték a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlésének csütörtöki ülésén, ahol a most záruló uniós pénzügyi ciklus fejlesztéseinek mérlegét készítették el.

Kovács Ferenc polgármester tájékoztatójában kiemelte: tizennyolc helyhatósági projekt pénzügyi elszámolása huszonhárommilliárd 793,7 millió forint összeggel lezárás alatt áll. A még tartó nyolc fejlesztés értéke pedig meghaladja a kétmilliárd-hatszázötvennyolcmillió forintot.

Hozzátette, hogy a százhúszezer lakosú város önkormányzata kilenc új pályázatot is benyújtott már, az elbírálás alatti projektek értéke együttesen több mint egymilliárd-hétszázhetvenmillió forint.

Az év végéig megvalósuló európai uniós támogatási projektek közül a legnagyobb értékű, több mint 13,7 milliárd forint összegű a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházás, amely Nyíregyháza külvárosi és külterületi részei mellett érintette a szomszédos Kálmánházát, Kótajt és Nyírpazonyt is.

Csaknem 2,5 milliárd forint értékű volt a belvárosi terület integrációs funkcióbővítése, 2,1 milliárd forintos pedig a 2013-ban gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdő komplex idegenforgalmi fejlesztése.

Megújították 1,5 milliárd forintos beruházással az Érkerti-lakónegyed középületeit és közterületeit, míg mintegy ötszázmillió forintos fejlesztéssel a Huszár-, kétszázötvenmillióból pedig az Örökösföldi-lakónegyedet.

Kiemelkedő volt még a hulladékgazdálkodási eszközfejlesztés, amelyre több mint 2,1 milliárdot fordíthattak.

Épültek továbbá új belterületi és kerékpárutak, középületeket korszerűsítettek, fejlesztették a helyi autóbusz-közlekedést, a nyíregyházi járásban a közintézmények együttműködését, emellett a nyíregyházi önkormányzat egy 85,3 ezer eurós pályázati támogatásból segítette az ukrajnai Ungvár és Munkács ivóvíz- illetve szennyvízhálózati fejlesztési programjának elkészítését.

A megvalósítás alatt lévő projektek közül a város sportcsarnokának csaknem 2,1 milliárdos felújítási programja emelkedik ki, további félmilliárd forintból tovább korszerűsítik a városi stadion létesítményét.

Az elbírálás alatti kilenc projekt megvalósításával - ha a támogatásokat elnyerik - óvodákat bővítenek, további középületek energetikai fejlesztését végzik el, növelik a kerékpárút-hálózatot és modernizálják a nyíregyházi Krúdy Art Mozit.

A nyíregyházi önkormányzat mindemellett részt venne a Tisza vízgyűjtő területén található szennyvíztisztító-telepek több mint kétmillió eurós korszerűsítési programjának kidolgozásában, amely magyar, német, ukrán, román, szlovák és szerb együttműködés keretében valósulna meg az Európai Unió következő pénzügyi ciklusában.

(Magyar Hírlap)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...