Hirdetés
4-5 millióért komfortos falusi házat vehetünk PDF Nyomtatás E-mail
2019. március 13. szerda, 09:00

haz1Bíznak a falusi csokban a kistelepülések önkormányzatai, nyártól ugyanis használt házakra is fel lehet majd használni a támogatást. Öttömösön és Ruzsán akár hitelfelvétel nélkül is vásárolhatnak házat a családok.

Nyártól már nemcsak új otthon építésére, hanem használt lakások és házak vásárlására, felújítására, bővítésére is fel lehet majd használni a falusi családi otthonteremtési támogatást, a falusi csokot. Szétnéztünk a megye nyugati részén, melyek lehetnek azok a települések, amelyek nyertesei lesznek az intézkedésnek. A portfolio.hu megjelentetett egy térképet, azokkal a településekkel, amelyek megfelelnek a falusi csok által támasztott kritériumoknak. Ebből kiderül, a főváros és a nagyobb megyeszékhelyektől messzebb lévő települések férnek bele a támogatható körbe. Ez azokat az 5 ezer fő alatti településeket érinti, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag.

A Mórahalmi és a Kisteleki járásban a mostani adatok szerint Pusztaszeren, Pusztamérgesen, Ruzsán és Öttömösön vehetik majd igénybe a falusi csokot. Az utóbbi két településen megnéztük a házárakat, kiderült, ha egy család három gyermek esetén igényli meg a támogatást, a vissza nem térítendő 10 millió forintból meg tud venni egy házat, hitel felvétele nélkül. Öttömösön már a kétgyermekesek is boldogulhatnak a csokból, tanyát – a faluhoz közel – már lehet kapni, 2,6 millióért.

– Komfortosabbat, amelybe akár már be is lehet költözni, 4-5 millió forintért árulnak. Jelenleg 6-7 eladó ház van a faluban – magyarázta az alig 700 fős település polgármestere, Dobó István. Meg is mutatta a Fő utcán, a központban álló 100 négyzetméteres házat, nagy kerttel, két épületrésszel. Öttömös első embere elmondta, tervezik a lakásvásárlási rendeletük módosítását, melyben egymillió forinttal támogatnák a házvásárlást. – A gyermekek születése után 28 ezer 500 forintos kelengyepénzt adunk, és tervezzük nyár végén a beiskolázási támogatás bevezetését – részletezte családtámogatási rendszerüket a polgármester.

Ruzsán kezd megállni a településlétszám drasztikus csökkenése, a falusi csokot itt is igénybe vehetik majd a családok. A jó adottságú településen sok olyan szolgáltatás várja az itt élőket, amelyek javítják az életminőséget: a bölcsőde, óvoda, iskola mellett mentő- és tűzoltóállomás, orvosi ügyelet és szakrendelések is vannak. Sánta Gizella polgármester azt mondta, fő céljuk a fiatalok itt tartása, amire meg is van az esély. 7-8 millió forintért lehet itt házat vásárolni, amely viszonylag jó állapotú.

Megtudtuk, az ifjú párok keresik az eladó házakat Ruzsán, figyelik, mikor üresedik meg egy-egy. Szűcs Katalin és párja fél éve nézelődnek a megfelelő ingatlant keresve. Kati a bölcsődében kisgyermekgondozó, párja őstermelő, mindenképpen Ruzsán szeretnének maradni. A polgármestertől megtudtuk, évek óta támogatják a lakásvásárlást vagy -felújítást fejenként maximum kétmillió forintos kamatmentes hitellel, így szerinte ez és a falusi csok segíthet itt tartani a fiatalokat.

(Délmagyar)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...