Hirdetés
Macskaetetésért Békéscsabán akár több tízezres bírság járhat - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2018. június 12. kedd, 07:30

macska1A jövőben is tilos közterületen macskát etetni – tehát a lényeg változatlan maradt annak ellenére, hogy egy helyi önkormányzati rendeletet módosított legutóbbi ülésén a békéscsabai közgyűlés – írja a BEOL, a Békés megyei hírportál.

A közösségi együttélés alapvető szabályai – ebben a regulában eddig úgy rendelkeztek, hogy megsérti a jogszabályt az, aki közterületen macskát etet; és a vétkes akár több tízezer forintos büntetést is kaphat. Ezt a helyi önkormányzati rendeletet azonban felülvizsgálta a közgyűlés. Ennek az volt az oka, hogy a szabálysértési törvényben is benne van: vét az, aki közterületet beszennyez, illetve az, aki a felügyelete alatt álló állat piszkát nem hajlandó eltakarítani.

A közgyűlés elé került előterjesztésben részletezték, hogy annak idején miért alkották meg a helyi önkormányzati rendeletet és abba miért került bele az, hogy nem lehet macskákat etetni közterületen. Főleg a lakótelepeken jelentkezett a probléma, néhány lakó a lépcsőházakhoz szoktatta a kóbor cicákat azzal, hogy közterületre tett ki nekik ételt.

A nyávogók pedig megszokták ezt a nekik kényelmes helyzetet, folyamatosan a lépcsőházaknál tanyáztak, oda piszkoltak és oda fialtak – ezzel pedig nem csak bosszantották a többi lakót, hiszen a kóbor macskák egy olyan kötelezettséget is a lakóközösség nyakába varrtak, hogy a szennyezést nekik kell eltakarítani, elvégre közterületről van szó.

A szabálysértési törvény csak a közterületet szennyezőkkel, illetve az állatok tulajdonosaival szemben alkalmazható, tehát a kóbor macskák okozta probléma azzal nem orvosolható. Ezért pontosították, módosították a helyi önkormányzati rendeletet. Az immár úgy szól, hogy aki étel vagy búvóhely kihelyezésével macskát közterületre szoktat, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. A vétkest 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal jutalmazzák.

Lapunk érdeklődésére a városháza közigazgatási osztályán elmondták: mindössze egy területről, a Penza-lakótelepről érkezett panasz kóbor macskák és etetésük miatt, de további helyszíneken is tapasztaltak hasonló jelenséget a közterület-felügyelők. Mivel nem lehetett bizonyítani, ki szegte meg a szabályokat, ezért nem szabtak ki büntetést. Ám a közterület-felügyelők elszállíttatták a közterületre kihelyezett tárgyakat.

– Kóbor macskákkal és etetésükkel kapcsolatban sem a járási hivatalok népegészségügyi osztályai részére, sem a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályához nem érkezett bejelentés – ismertette dr. Sárosi Tamás tiszti főorvos és dr. Bakos Pál főállatorvos.

Hogy a kóbor macskák milyen veszélyt jelentenek az emberre, a kormányhivatalnál elmondták: az állatoktól – így cicáktól, de más házi kedvencektől, vadon élőktől is – elkap­ható betegségek száma száz felett van. A fertőzések változatosak mind a kórokozó, mind a terjedés tekintetében. Nem kell megijedni, de a higiénés alapszabályokat érdemes betartani.

Karmolástól a veszettségig

A macskakarmolási betegséget a Bartonella nevű baktérium okozza, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, majd onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül. Ez lázas betegséget okozhat, nyirokcsomó-duzzanattal.

A sömör gombás fertőzés macskákban, átkerülhet emberre is. A fertőződés főként a beteg állattal való közvetlen érintkezéssel történik, de jelentős a közvetett fertőzés lehetősége is, amikor a különféle játékok, tisztítóeszközök közvetítik a fertőzést.

A veszettség macskákról is átkerülhet az emberekre, ezért olyan fontos a veszettség elleni védőoltás. A kedvencek ízeltlábúakat is hazavihetnek, mint a kullancsok vagy a bolhák, igaz, csekély annak esélye, hogy emberre kerül, jó higiénés viszonyok és odafigyelés esetén.

Parazitákat is hordoznak az állatok. Veszélyforrások a bélférgek petéi, melyek bélsárral kerülnek a környezetbe. Pár hét kell a peték kifejlődéséhez, tehát nem a friss, hanem a száraz ürülék pora lehet veszélyes.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...