Hirdetés
Macskaetetésért Békéscsabán akár több tízezres bírság járhat - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2018. június 12. kedd, 08:30

macska1A jövőben is tilos közterületen macskát etetni – tehát a lényeg változatlan maradt annak ellenére, hogy egy helyi önkormányzati rendeletet módosított legutóbbi ülésén a békéscsabai közgyűlés – írja a BEOL, a Békés megyei hírportál.

A közösségi együttélés alapvető szabályai – ebben a regulában eddig úgy rendelkeztek, hogy megsérti a jogszabályt az, aki közterületen macskát etet; és a vétkes akár több tízezer forintos büntetést is kaphat. Ezt a helyi önkormányzati rendeletet azonban felülvizsgálta a közgyűlés. Ennek az volt az oka, hogy a szabálysértési törvényben is benne van: vét az, aki közterületet beszennyez, illetve az, aki a felügyelete alatt álló állat piszkát nem hajlandó eltakarítani.

A közgyűlés elé került előterjesztésben részletezték, hogy annak idején miért alkották meg a helyi önkormányzati rendeletet és abba miért került bele az, hogy nem lehet macskákat etetni közterületen. Főleg a lakótelepeken jelentkezett a probléma, néhány lakó a lépcsőházakhoz szoktatta a kóbor cicákat azzal, hogy közterületre tett ki nekik ételt.

A nyávogók pedig megszokták ezt a nekik kényelmes helyzetet, folyamatosan a lépcsőházaknál tanyáztak, oda piszkoltak és oda fialtak – ezzel pedig nem csak bosszantották a többi lakót, hiszen a kóbor macskák egy olyan kötelezettséget is a lakóközösség nyakába varrtak, hogy a szennyezést nekik kell eltakarítani, elvégre közterületről van szó.

A szabálysértési törvény csak a közterületet szennyezőkkel, illetve az állatok tulajdonosaival szemben alkalmazható, tehát a kóbor macskák okozta probléma azzal nem orvosolható. Ezért pontosították, módosították a helyi önkormányzati rendeletet. Az immár úgy szól, hogy aki étel vagy búvóhely kihelyezésével macskát közterületre szoktat, megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait. A vétkest 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal jutalmazzák.

Lapunk érdeklődésére a városháza közigazgatási osztályán elmondták: mindössze egy területről, a Penza-lakótelepről érkezett panasz kóbor macskák és etetésük miatt, de további helyszíneken is tapasztaltak hasonló jelenséget a közterület-felügyelők. Mivel nem lehetett bizonyítani, ki szegte meg a szabályokat, ezért nem szabtak ki büntetést. Ám a közterület-felügyelők elszállíttatták a közterületre kihelyezett tárgyakat.

– Kóbor macskákkal és etetésükkel kapcsolatban sem a járási hivatalok népegészségügyi osztályai részére, sem a kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földhivatali főosztályához nem érkezett bejelentés – ismertette dr. Sárosi Tamás tiszti főorvos és dr. Bakos Pál főállatorvos.

Hogy a kóbor macskák milyen veszélyt jelentenek az emberre, a kormányhivatalnál elmondták: az állatoktól – így cicáktól, de más házi kedvencektől, vadon élőktől is – elkap­ható betegségek száma száz felett van. A fertőzések változatosak mind a kórokozó, mind a terjedés tekintetében. Nem kell megijedni, de a higiénés alapszabályokat érdemes betartani.

Karmolástól a veszettségig

A macskakarmolási betegséget a Bartonella nevű baktérium okozza, ami a macska nyálából mosakodás közben a karmára, majd onnan bőrsérülésen át az ember szervezetébe kerül. Ez lázas betegséget okozhat, nyirokcsomó-duzzanattal.

A sömör gombás fertőzés macskákban, átkerülhet emberre is. A fertőződés főként a beteg állattal való közvetlen érintkezéssel történik, de jelentős a közvetett fertőzés lehetősége is, amikor a különféle játékok, tisztítóeszközök közvetítik a fertőzést.

A veszettség macskákról is átkerülhet az emberekre, ezért olyan fontos a veszettség elleni védőoltás. A kedvencek ízeltlábúakat is hazavihetnek, mint a kullancsok vagy a bolhák, igaz, csekély annak esélye, hogy emberre kerül, jó higiénés viszonyok és odafigyelés esetén.

Parazitákat is hordoznak az állatok. Veszélyforrások a bélférgek petéi, melyek bélsárral kerülnek a környezetbe. Pár hét kell a peték kifejlődéséhez, tehát nem a friss, hanem a száraz ürülék pora lehet veszélyes.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...