Hirdetés
Defektet kapott a busztender Győrben PDF Nyomtatás E-mail
2018. május 11. péntek, 08:30

buszA közeljövőben nem fiatalodik a győri helyi tömegközlekedést kiszolgáló buszpark, miután eredménytelen lett az önkormányzat által húsz jármű bérlésére kiírt közbeszerzés – írja a kisalfold.hu.

A győri önkormányzat húsz busz „rendelkezésre tartási szerződéséről" jelentetett meg felhívást a Közbeszerzési Értesítőben tavaly ősszel. A városháza kikötötte, hogy ezek gyártási éve nem lehet 12 hónapnál korábbi, s mivel az első magyarországi forgalomba helyezésnek a kisalföldi megyeszékhelyen kell történnie, gyakorlatilag új – alacsony padlós vagy belépésű – járművekre vonatkozott a tender. A tíz évre szóló konstrukció azt jelentette volna, hogy a buszokat az önkormányzat béreli a nyertestől, és átadja azokat az üzemeltető Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek (ÉNYKK).

A feltételes mód használata indokolt, ugyanis mint a Kisalföld megtudta, a közbeszerzés nemrégiben eredménytelenül zárult. Dr. Lipovits Szilárd jegyző lapunk kérdésére azt közölte, hogy négy ajánlattevő közül három érvénytelen ajánlatot adott: egyiküké nem felelt meg a felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, ketten pedig határidőre nem bocsátották rendelkezésre az ajánlati biztosítékot. A további egy pályázó ajánlata érvényesnek bizonyult ugyan, de esetében az önkormányzat által rendelkezésre álló anyagi fedezet összege nem volt elegendő a szerződés megkötéséhez. Tehát a város drágállta az árat.

Mindez azt jelenti, hogy egyelőre biztosan nem fiatalodik az ÉNYKK egyre korosabb győri buszparkja. A győri önkormányzat közgyűlése egy éve tárgyalt egy erről szóló átfogó elemzést, amelyben az szerepelt, hogy a járművek átlagos életkora akkor 16,72 év volt, aminél a 23 megyei jogú város közül csak Veszprém és Érd neve mellett szerepelt rosszabb adat. A győrinél valamivel fiatalabb, de hasonlóan öreg buszállománnyal még Eger és Tatabánya rendelkezett 2017-ben, mindenütt másutt jobb helyzetet találtak a szakértők – Sopronban például csaknem három évvel. A mezőnyben akadtak tíz év alatti átlagéletkorú buszparkok is Debrecenben, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen, Pécsen, Miskolcon.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Facebook-oldalán a győri tender eredménytelensége kapcsán úgy fogalmazott: az évtized elején még országos viszonylatban kimondottan jó állapotú győri helyi autóbuszpark vészesen elavult. Nem ritkák a 30 év körüli, több ráncfelvarráson átesett magas padlós Ikarus 280-asok. Ezek mellett nehéz, öreg és sokat fogyasztó, 22–24 éves Ikarus E94-esek, 16–20 éves Rábák és vállalható életkorú, de leromlott állapotú 8–14 éves, lassan szintén csereérett Credók szállítják az utasokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...