Hirdetés
Területrendezési együttműködés Szlovákiával PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 16. hétfő, 08:00

urbanTöbb mint 20 szlovák és csaknem 40 magyar határ menti járás számára fogalmaz meg hasznos ajánlásokat az a tanulmány, amely egy közel négy éve tartó nemzetközi együttműködés eredményeként született. 

A közös, szlovák-magyar térségi tervezési munka már több mint tízévnyi múltra tekint vissza. A Visegrádi Négyek Bulgáriával és Romániával bővített összefogásában, az úgynevezett V4+2 munkacsoportban dolgoztak együtt a szlovák és magyar szakemberek 2005 és 2010 között. Később több bilaterális területi tanulmány is született, többek között közlekedési és energetikai témakörben.

Az idei tárcaközi találkozó alapját a Munkacsoport 2014-ben indult közös munkája adja. Célja egy olyan fejlesztési dokumentum kidolgozása volt, amely a határ menti gazdasági, közlekedési, környezet- és természetvédelmi együttműködések erősítéséhez járul hozzá. A közös munka eredményeként született – számos adatot és információt feldolgozó, SWOT analízist és modellezést is tartalmazó – tanulmány ajánlásokat fogalmaz meg az érintett települések számára. Ezek a javaslatok határon átnyúló kooperációra és a közös megoldások keresésére ösztönzik a két ország szakembereit, többek között a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, az innováció erősítése, valamint a természeti értékek védelme érdekében. Szorgalmazzák továbbá 10 szlovák-magyar várospár és térségük mikrotérségi összefogását, valamint az épített, illetve természeti örökségek védelmének és turisztikai vonatkozásainak összekapcsolását segítő közös stratégia létrehozását is.

Németh Tibor, a szlovák Közlekedési és Területfejlesztési Minisztérium szekcióigazgatója, egyben a Munkacsoport szlovák oldali társelnöke nagyon fontosnak tartotta a tanulmány eredményeit – ideértve a tanulmányban felhasznált egyes téradatokból kialakított webes térkép-megjelenítő felületet is – az érintettek számára helyszíni bemutatók formájában prezentálni, nem csak megyei, hanem járási-települési szinten is. A fentiek mellett megjegyezte, a tanulmány bemutatására sort kell keríteni a Magyarország után Szlovákiára ruházott V4 elnökségi tisztség keretében tervezett novemberi V4+2 területfejlesztési találkozón is.

Kolossa József DLA elmondta, hogy a települések számára egyre inkább előtérbe kerül, hogy saját, illetve a térségükbe tartozó potenciális partnertelepülések valós igényeire koncentráljanak. Ezért előremutató az, ahogyan az elkészült szlovák-magyar tanulmány hozzájárul a települések fejlődéséhez, vagy a partneri kapcsolatok kialakításához.

A felek sikeresnek ítélték az elkészült tanulmányt és az együttműködést, valamint hangsúlyozták a tanulmány elkészültével létrejött alfanumerikus- és téradatbázis értékét, illetve további hasznosításának fontosságát. A bilaterális tanácskozás végén megállapodtak abban, hogy olyan újabb együttműködésre fognak törekedni, amely a tanulmány eredményeinek mikrotérségi szintű hasznosítására fókuszál.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...