Hirdetés
Az önkormányzat saját eszközeivel is támogatja a vállalkozásokat - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 09:00

mako1A makói önkormányzat két pályázaton 400 millió forint forrást nyert az ipari park fejlesztésére. A 107 hektáros területet közművesítik, informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak.

– Önkormányzatunk 2014-ben célul tűzte ki, hogy Makó megélhetést biztosító és befektetőbarát várossá váljon. Fontos feladatunk, hogy a vállalkozókat, vállalkozásokat minél szélesebb körben támogassuk – mondta a múlt hét csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester.

– Három irányt határoztunk meg. Ezek egyike az infrastrukturális fejlesztés. Elősegítettük, hogy a helyi vállalkozások minél több uniós és hazai forráshoz jussanak, emellett önkormányzati támogatásokat is nyújtottunk. A vállalkozások marketingmegjelenésére is gondoltunk – tette hozzá. A város vezetője megemlítette, a befektetőbarát környezet kialakítása érdekében 400 millió forintból fejlesztik az ipari parkot. A csipkesori üzletsor felújítására 280 millió forintos támogatást kaptak, míg a fürdő fejlesztését 9,5 milliárd forinttal támogatja az állam.

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat a saját eszközeivel is támogatta a vállalkozásokat. A nem lakáscélú, önkormányzati helyiségek bérleti díját 20 százalékkal csökkentették. Az őstermelők piaci helypénzét, valamint a mezőőri járulékot eltörölték.

Moldován Attila tervező az ipari park fejlesztéséről beszélt. Épül egy 6,5 méter széles, 440 méter hosszú, valamint egy ugyancsak 6,5 méter széles, 200 méteres útszakasz. A kijelölt telkekhez kapubejáró is készül. LED-es közvilágítást, zárt csapadékvíz-elvezető rendszert, szennyvízcsatorna-hálózatot építenek. Az ivóvízminőség javítását körvezetékkel oldják meg, hogy a pangó vizet megakadályozzák. Hírközlési fejlesztéseket végeznek. Fákat és cserjéket is telepítenek.

Tóth István, a Váll-Ker Kft. vezetője, a Vállalkozók Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, a város belterületén, helyhiány miatt már nem indulhatnak új vállalkozások. Ezért is tartja fontosnak az ipari parki fejlesztést. Cége is jelentős, bruttó 1 milliárdos, nettó értéken 680 millió forintos beruházás előtt áll. Ennek a felét európai uniós forrásból nyerték el. A fennmaradó 50 százalék felerészben saját forrás, illetve banki hitel. Építenek egy raktárt és egy úgynevezett okos üzemcsarnokot, automatizált gépsorral.

– Termékeink 98 százalékát az Európai Unióban értékesítjük. Áraink versenyképességének megőrzését csak a legkorszerűbb technológia alkalmazásával érhetjük el – mondta. Hozzátette, a dolgozói létszámuk az automatizálás miatt nem csökken. Ha minden a tervek szerint halad, a csarnokok idén ősszel készülnek el.

(Délmagyar.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...
 • Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd é... Tovább...
 • Lesz még egyáltalán? Tovább...
 • A kormányváltás érdeklődés hiányában elmaradt....kíg yósok előnyben. Tovább...
 • Miért, mit gondolt a tekintetes főjegyző zasszony? Köpönyeget fordítun... Tovább...
 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...