Hirdetés
Polgármesterek nyugdíj és választás előtt PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 28. kedd, 07:00

schmidt jeno01Komoly gondot okozhat, hogy akár 250-300 polgármester és alpolgármester is eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás utáni években. Ahol az érintett polgármesterek csak a nyugdíjig vállalják a tisztséget, ott időközi választást kell majd tartani.


Akár 250-300 olyan polgármester és alpolgármester is lehet az országban, aki a következő ötéves ciklusban, 2020-ban vagy 2021-ben éri el a nyugdíjkorhatárt, és egy részük csak azért indul majd el az önkormányzati választáson, hogy addig megmaradjon a munkaviszonya – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. Szerinte rontja egy-egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget.

Azok a jelenlegi idős településvezetők, akiknek legközelebb nem szavaznak bizalmat, állás nélkül maradhatnak, éppen a nyugdíj előtt – figyelmeztetett a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő a Magyar Időknek adott interjúban. Szép számmal állhat elő olyan helyzet, hogy az érintettek egy részét nem választják meg, így néhány évvel a nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson keresztül dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen.

Mindez azért jelent problémát – folytatta Schmidt Jenő –, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, illetve 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. Márpedig ebből a szakmából nem úgy megy a visszavonulás, hogy bárki bármikor, minden következmények nélkül nyugdíjba mehet.

„Éppen ezért munkabizottságot hoztunk létre, amely úgy döntött, hogy első lépésként fel kell mérni az érintett kört, össze kell gyűjteni a pontos adatokat, információkat. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet legkésőbb november 27-ig kellett kitölteniük a polgármestereknek, alpolgármestereknek. Ezeket áttekintve látjuk majd, hogy hány helyen lesz, lehet váltás, és az milyen problémákat hozhat” – mutatott rá a TÖOSZ elnöke.

A felmérés ismeretében megpróbálnak segíteni az érintetteken, olyan megoldást találni, hogy egy-egy polgármesternek ne kelljen kényszerből elindulnia, vagy ha nem nyer a választáson, akkor ne maradjon állás nélkül. „Nem tudjuk, hogy mindez milyen sikerekkel kecsegtet, de ahhoz, hogy tudjunk valamit tenni, ismernünk kell a problémát – mondta. – Jó lenne elkerülni, hogy valaki egzisztenciális okok miatt, egy-két évért induljon el a választáson.”

Forrás: TÖOSZ

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #2 megmondta 2018-02-27 17:25
Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy megélhetési településvezető ket kell eltartani. Értem.
Idézet
 
 
+7 #1 kétkedő 2017-11-29 08:21
Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket is meg kéne menteni nem?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...