Hirdetés
Jöhet a tél PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 31. kedd, 07:00

hajlektalan02Felkészült a hajléktalanellátás rendszere a télre, a november 1-jével kezdődő úgynevezett krízisidőszakra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy most, október végén el tudjuk mondani: a felkészülés eredményeként senki nem kényszerül majd arra, hogy a hidegben közterületen éjszakázzon – mondta Czibere Károly. A felkészülés egyik elemeként bővítették a kapacitásokat: országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. Ezeken túl összesen 7500 férőhellyel nappali melegedők állnak rendelkezésre.

Nemcsak felkészítették, de tovább is fejlesztették az ellátórendszert – hangsúlyozta az államtitkár. Példaként említette, hogy a kapacitásokat tovább növelik a „vörös kód” intézményének bevezetésével. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell adniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. A krízisidőszak többletterheinek finanszírozására 360 millió forintos támogatást biztosítottak pályázaton keresztül. Ezen felül „extrém terhelés” esetére 50 millió forintot különítettek el.

Az utcai szociális szolgálatok megerősítésére fejlesztési pályázatot hirdettek szeptemberben, ennek keretében autóvásárlást támogatnak, fenntartónként 5 millió forinttal. Továbbá a jelenlegi 83 utcai szociális szolgálatot további öttel bővítik. Ezeken felül a diszpécserközpontokat is szeretnék megerősíteni, erre a célra 62 millió forintot biztosítanak – közölte Czibere Károly, megjegyezve, hogy a krízisautók működését 15 millió forinttal támogatják. A hajléktalanok téli egészségügyi ellátására 92 millió forintot biztosítanak.

A télen folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek – idézi az MTI.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 13 millió forintból program indul négy budapesti aluljárói helyzet kezelésére. „Az aluljárókat vissza kell adni a közlekedőknek, a hajléktalanoknak pedig esélyt kell adni, hogy ne aluljáróban töltsék az éjszakát” – fogalmazott. A tavasszal meghirdetett Elsőként lakhatást! elnevezésű reszocializációs program azt szolgálja, hogy egy hajléktalanná váló ember ne ellátóintézménybe, hanem albérletbe kerüljön – ennek keretét a megnövekedett érdeklődés miatt 1,7 milliárd forintról 2 milliárdra növelték.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kihűlés által veszélyeztetett emberek között nagyobb arányban vannak azok, akik a saját otthonukban vannak kitéve ennek a veszélynek. Az önkormányzatoknak ezen a területen speciális felelősségük van, adott esetben közbe kell lépniük, és segíteniük kell. A kormányzat a szociális tűzifaprogram keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...