Hirdetés
Jöhet a tél PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 31. kedd, 06:00

hajlektalan02Felkészült a hajléktalanellátás rendszere a télre, a november 1-jével kezdődő úgynevezett krízisidőszakra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy most, október végén el tudjuk mondani: a felkészülés eredményeként senki nem kényszerül majd arra, hogy a hidegben közterületen éjszakázzon – mondta Czibere Károly. A felkészülés egyik elemeként bővítették a kapacitásokat: országosan a hajléktalan emberek számára 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát 1500-zal növelik. Ennek pénzügyi fedezetét az ellátók számára biztosították. Ezeken túl összesen 7500 férőhellyel nappali melegedők állnak rendelkezésre.

Nemcsak felkészítették, de tovább is fejlesztették az ellátórendszert – hangsúlyozta az államtitkár. Példaként említette, hogy a kapacitásokat tovább növelik a „vörös kód” intézményének bevezetésével. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a „vörös kódot”, akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell adniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. A krízisidőszak többletterheinek finanszírozására 360 millió forintos támogatást biztosítottak pályázaton keresztül. Ezen felül „extrém terhelés” esetére 50 millió forintot különítettek el.

Az utcai szociális szolgálatok megerősítésére fejlesztési pályázatot hirdettek szeptemberben, ennek keretében autóvásárlást támogatnak, fenntartónként 5 millió forinttal. Továbbá a jelenlegi 83 utcai szociális szolgálatot további öttel bővítik. Ezeken felül a diszpécserközpontokat is szeretnék megerősíteni, erre a célra 62 millió forintot biztosítanak – közölte Czibere Károly, megjegyezve, hogy a krízisautók működését 15 millió forinttal támogatják. A hajléktalanok téli egészségügyi ellátására 92 millió forintot biztosítanak.

A télen folytatódik az a 4 milliárd forintos európai uniós finanszírozású program, amelynek köszönhetően naponta négyezer adag meleg ételt osztanak szét hajléktalan embereknek – idézi az MTI.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 13 millió forintból program indul négy budapesti aluljárói helyzet kezelésére. „Az aluljárókat vissza kell adni a közlekedőknek, a hajléktalanoknak pedig esélyt kell adni, hogy ne aluljáróban töltsék az éjszakát” – fogalmazott. A tavasszal meghirdetett Elsőként lakhatást! elnevezésű reszocializációs program azt szolgálja, hogy egy hajléktalanná váló ember ne ellátóintézménybe, hanem albérletbe kerüljön – ennek keretét a megnövekedett érdeklődés miatt 1,7 milliárd forintról 2 milliárdra növelték.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kihűlés által veszélyeztetett emberek között nagyobb arányban vannak azok, akik a saját otthonukban vannak kitéve ennek a veszélynek. Az önkormányzatoknak ezen a területen speciális felelősségük van, adott esetben közbe kell lépniük, és segíteniük kell. A kormányzat a szociális tűzifaprogram keretét 3 milliárd forintról 4 milliárdra növelte.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
 • A cikk a magasabb magyar középfokú minimálbért nem veszi figyelembe,va... Tovább...
 • A kőröshegyi völgyhídon átmenő út is követhette volna a völgyet! Tovább...
 • Én azért azt mondom, hogy sarazni nem szép dolog. Manapság bárhol a ne... Tovább...
 • Örömmel veszem, hogy a kormány áldozni kíván a külterületi zártkertekr... Tovább...
 • Sajnos a falvaknak 19-re vége...... Pont azokat támadja a fidesz, akik... Tovább...
 • Mindig a legfontosabb dolgokkal törődnek első körben :D Égető probléma... Tovább...
 • Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel ... Tovább...
 • Ilyen a statisztika rossz kezekben. Lehet példálózni a termelékenységi... Tovább...
 • A legtöbb helyen erre komoly igény van. Az okokat kellene keresni. A l... Tovább...
 • Hát, aki ezt a cikket írta, semmit nem tud Veszprémről, különösen nem ... Tovább...
 • Majd kiderül, mi lesz az eredménye. Tovább...
 • Majd kiderül. Tovább...
 • Már érkeznek is a Kormányhivatalb ól a megkeresések, hogy hol volt mun... Tovább...
 • felsőfokon Tovább...
Hirdetés