Hirdetés
Útmutató az építkezésekhez PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 19. hétfő, 08:30

konyv11Bár a szakmai egyeztetés sorozat nemrég lezárult, a településeknek számos segítsége van az arculati kézikönyvük kidolgozásához. A sajátos vonásokat, védendő értékeket bemutatni hivatott brosúrákat október 1-jéig kell elkészíteni – írja a Magyar Idők.

Befejeződött a településképi arculati kézikönyvek kidolgozását támogató, a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont által szervezett szakmai találkozósorozat. A február közepétől május végéig 26 helyszínen megtartott rendezvényeken több mint kétezer fő vett részt a települések képviseletében: főépítészek, polgármesterek és a helyi önkormányzatok képviselői mellett szakmai és civil érdeklődők.

Mint ismert, a helyi polgárok bevonásával legkésőbb október 1-jéig mindenhol el kell készíteni a településképi rendeletet, valamint az azt megalapozó településképi arculati kézikönyvet. Utóbbi dokumentumok a magyarországi falvak és városok sajátos, egyedi jellegét, különösen pedig védendő értékei­ket hivatottak bemutatni.

Az építésügyi és építészeti helyettes államtitkárság a konzultációk lezárultával további szakmai segítséget ad a településeknek. A Kormány.hu oldalon elérhetővé tették a kézikönyvek elkészítéséhez segítséget nyújtó útmutatót, egy mintakézikönyvet, valamint a találkozókon előadott prezentációt. Digitális egyeztetőfelület is működik a Tak.lechnerközpont.hu oldalon. A portál – több száz ábrával és fotóval – kiemelt hangsúlyt helyez a jó, de a kerülendő példákra is. A kívánt ábrák beépítés (falusias, kertvárosi, kisvárosi, nagyvárosi) és kategória (például homlokzatképzés) alapján is kereshetők.

– A jogalkotó szándéka nem agyonszabályozott környezet vagy jogi akadálypálya kialakítása, hanem az, hogy érthető, szemléletes formában ismertesse, hogy az adott településrészen milyen minőséget és arculatot várnak az új házat építőktől – mondta lapunknak korábban Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár. Szerinte valamennyi falu és város elemi érdeke, hogy a fiatalok helyben maradjanak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Gyenes Zoltán 2017-06-22 06:27
Mi köze a fiatalok helyben maradásához a kézikönyvnek? A fiatalok helyben maradásának alapfeltétele a munkahely, tisztességes bér, egyenrangú állampolgári életérzés a falvakban, melynek alapja a magas szintű helyi szolgáltatások biztosítása.Úgy mint oktatás, egészségügy,spo rt, szabadidő, tömegközlekedés , közbiztonság.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...
 • Pálffy Ilona szerint az utolsó pillanatban beérkező nagyszámú névjegyz... Tovább...
 • Kivéve az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők et! Írd é... Tovább...
 • Lesz még egyáltalán? Tovább...
 • A kormányváltás érdeklődés hiányában elmaradt....kíg yósok előnyben. Tovább...
 • Miért, mit gondolt a tekintetes főjegyző zasszony? Köpönyeget fordítun... Tovább...
 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...