Hirdetés
Útmutató az építkezésekhez PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 19. hétfő, 07:30

konyv11Bár a szakmai egyeztetés sorozat nemrég lezárult, a településeknek számos segítsége van az arculati kézikönyvük kidolgozásához. A sajátos vonásokat, védendő értékeket bemutatni hivatott brosúrákat október 1-jéig kell elkészíteni – írja a Magyar Idők.

Befejeződött a településképi arculati kézikönyvek kidolgozását támogató, a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont által szervezett szakmai találkozósorozat. A február közepétől május végéig 26 helyszínen megtartott rendezvényeken több mint kétezer fő vett részt a települések képviseletében: főépítészek, polgármesterek és a helyi önkormányzatok képviselői mellett szakmai és civil érdeklődők.

Mint ismert, a helyi polgárok bevonásával legkésőbb október 1-jéig mindenhol el kell készíteni a településképi rendeletet, valamint az azt megalapozó településképi arculati kézikönyvet. Utóbbi dokumentumok a magyarországi falvak és városok sajátos, egyedi jellegét, különösen pedig védendő értékei­ket hivatottak bemutatni.

Az építésügyi és építészeti helyettes államtitkárság a konzultációk lezárultával további szakmai segítséget ad a településeknek. A Kormány.hu oldalon elérhetővé tették a kézikönyvek elkészítéséhez segítséget nyújtó útmutatót, egy mintakézikönyvet, valamint a találkozókon előadott prezentációt. Digitális egyeztetőfelület is működik a Tak.lechnerközpont.hu oldalon. A portál – több száz ábrával és fotóval – kiemelt hangsúlyt helyez a jó, de a kerülendő példákra is. A kívánt ábrák beépítés (falusias, kertvárosi, kisvárosi, nagyvárosi) és kategória (például homlokzatképzés) alapján is kereshetők.

– A jogalkotó szándéka nem agyonszabályozott környezet vagy jogi akadálypálya kialakítása, hanem az, hogy érthető, szemléletes formában ismertesse, hogy az adott településrészen milyen minőséget és arculatot várnak az új házat építőktől – mondta lapunknak korábban Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár. Szerinte valamennyi falu és város elemi érdeke, hogy a fiatalok helyben maradjanak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Gyenes Zoltán 2017-06-22 05:27
Mi köze a fiatalok helyben maradásához a kézikönyvnek? A fiatalok helyben maradásának alapfeltétele a munkahely, tisztességes bér, egyenrangú állampolgári életérzés a falvakban, melynek alapja a magas szintű helyi szolgáltatások biztosítása.Úgy mint oktatás, egészségügy,spo rt, szabadidő, tömegközlekedés , közbiztonság.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes r... Tovább...
 • Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlam... Tovább...
 • Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondha... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
Hirdetés