Hirdetés
Útmutató az építkezésekhez PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 19. hétfő, 08:30

konyv11Bár a szakmai egyeztetés sorozat nemrég lezárult, a településeknek számos segítsége van az arculati kézikönyvük kidolgozásához. A sajátos vonásokat, védendő értékeket bemutatni hivatott brosúrákat október 1-jéig kell elkészíteni – írja a Magyar Idők.

Befejeződött a településképi arculati kézikönyvek kidolgozását támogató, a Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont által szervezett szakmai találkozósorozat. A február közepétől május végéig 26 helyszínen megtartott rendezvényeken több mint kétezer fő vett részt a települések képviseletében: főépítészek, polgármesterek és a helyi önkormányzatok képviselői mellett szakmai és civil érdeklődők.

Mint ismert, a helyi polgárok bevonásával legkésőbb október 1-jéig mindenhol el kell készíteni a településképi rendeletet, valamint az azt megalapozó településképi arculati kézikönyvet. Utóbbi dokumentumok a magyarországi falvak és városok sajátos, egyedi jellegét, különösen pedig védendő értékei­ket hivatottak bemutatni.

Az építésügyi és építészeti helyettes államtitkárság a konzultációk lezárultával további szakmai segítséget ad a településeknek. A Kormány.hu oldalon elérhetővé tették a kézikönyvek elkészítéséhez segítséget nyújtó útmutatót, egy mintakézikönyvet, valamint a találkozókon előadott prezentációt. Digitális egyeztetőfelület is működik a Tak.lechnerközpont.hu oldalon. A portál – több száz ábrával és fotóval – kiemelt hangsúlyt helyez a jó, de a kerülendő példákra is. A kívánt ábrák beépítés (falusias, kertvárosi, kisvárosi, nagyvárosi) és kategória (például homlokzatképzés) alapján is kereshetők.

– A jogalkotó szándéka nem agyonszabályozott környezet vagy jogi akadálypálya kialakítása, hanem az, hogy érthető, szemléletes formában ismertesse, hogy az adott településrészen milyen minőséget és arculatot várnak az új házat építőktől – mondta lapunknak korábban Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár. Szerinte valamennyi falu és város elemi érdeke, hogy a fiatalok helyben maradjanak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Gyenes Zoltán 2017-06-22 06:27
Mi köze a fiatalok helyben maradásához a kézikönyvnek? A fiatalok helyben maradásának alapfeltétele a munkahely, tisztességes bér, egyenrangú állampolgári életérzés a falvakban, melynek alapja a magas szintű helyi szolgáltatások biztosítása.Úgy mint oktatás, egészségügy,spo rt, szabadidő, tömegközlekedés , közbiztonság.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Mi köze a fiatalok helyben maradásához a kézikönyvnek? A fiatalok hely... Tovább...
 • Köztisztviselők napját 1997 évtől tartják nyilván, viszont munkaszünet... Tovább...
 • sajnos az út szélén hagytak bennünket Tovább...
 • Amennyiben az önkormányzatok megszüntetése a cél, akkor azt mondom, ho... Tovább...
 • Én kimondom kedves Gyenes Zoltán: Lázár Jani bekaphatja! Az önkormányz... Tovább...
 • Már a káromkodás is értelmét veszti. Tovább...
 • Összevetették a magyar és a román béreket, meghökkentő dolgokat talált... Tovább...
 • A cikkben több valótlanság is van: nem havonta, hanem negyedévente van... Tovább...
 • Megint egy konkrét esetek felsorolása nélküli, általánosítások on alap... Tovább...
 • Akkor a polgármesterek és jegyzők is elbújhatnak a fizetésükkel a csal... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők meg megint csak nem kapnak semmit. Sz... Tovább...
 • Nem igaz! A korrupció legnagyobb ellensége a kommunistamente s közigaz... Tovább...
 • szerintem ettől nem bonyolultabb semmi. legfeljebb amit korábban józan... Tovább...
 • Ha 19 éve a közigazgatásban dolgozóként - emelés után! - br. 172.000 a... Tovább...
 • Nem szövetségeket kell kötni hanem tisztességes béreket és finanszíroz... Tovább...
Hirdetés