Hirdetés
Szép csöndben eltörölt Lázár egy munkaszüneti napot - meglepődtek a köztisztviselők PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 09. péntek, 07:00

naptIdén már nem zárnak be hivatalok a köztisztviselők napján, ugyanis a munkaszüneti kedvezményt tavaly Lázár János és Balog Zoltán eltörölte. Lázár szerint köztisztviselők napja „perverz hagyatéka a szocialista államrezsimnek” – írja a napi.hu.

Számos minisztériumban a napokban szembesültek a köztisztviselők, hogy a jövőben július elsején – a köztisztviselők napján – is dolgozniuk kell. A megszüntetés annyiban fájdalommentes, hogy július elseje az idén szombatra esik, vagyis amúgy sem tudnának élni a munkaszünetes kedvezménnyel, de a törvénymódosítás szerint a jövőben sem lesz erre lehetőség.

Tavaly decemberben ugyanis a parlament elfogadta Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter közös törvényjavaslatát, amely csendben eltörölte ezt a kedvezményt. A két miniszter képviselő ugyanis a „szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánításról" rendelkező törvényjavaslatban bújtatta el munkaszünet eltörlést.

Jellemző módon a törvényjavaslat indoklásban a két miniszter csak arról értekezett, hogy november 12-én 1997 óta ünneplik „világszerte" a szociális munka napját, amihez Magyarország is csatlakozott, így kifejezve az ágazatban dolgozók megbecsülését. Ami a megbecsülés a szociális ágazatban dolgozóknak, az a köztisztviselők esetében perverz szocialista hagyaték – legalábbis a törvényjavaslatot jegyző Lázár János véleménye szerint.

A miniszterelnökséget vezető miniszter egy tavaly júliusi kormányinfón úgy fogalmazott ugyanis: a szocialista államrezsim különleges hagyatékaként munkaszünetet is kell tartani a törvény rendelkezése miatt.

Munkaszünettel jutalmazni a köztisztviselőket, akik kötelességük teljesítése okán dolgoznak az államnak, ez egy perverz kísérlet meggyőződésem szerint. De nem tudtam minden szándékom ellenére a törvényt megváltoztatni – írja a Hrportál. Ezt a miniszter júliusban mondta, ám november közepére megérett a helyzet a törvény átírásra, s a javaslatot minisztertársával együtt be is nyújtotta a parlamentnek.

A módosított köztisztviselői törvény az önkormányzati tisztviselők számára nyitva hagyott egy kiskaput: amennyiben a fenntartó önkormányzat kifizeti, úgy a települési tisztviselők munka nélkül ünnepelhetnek a jövőben is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #5 köztistzviselő1993 2017-06-14 08:51
Köztisztviselők napját 1997 évtől tartják nyilván, viszont munkaszüneti nappá 2001-től vált. Ha emlékeim nem csalnak akkor nem szociálista kormány volt hatalmon.
Idézet
 
 
+11 #4 primőr 2017-06-13 09:37
sajnos az út szélén hagytak bennünket
Idézet
 
 
+16 #3 Köztisztviselő 2017-06-10 10:45
Amennyiben az önkormányzatok megszüntetése a cél, akkor azt mondom, hogy a kormányzat óriási öngólt rúg.A településeket az önkormányzatok működtetik, ha valakinek valami gondja, baja van az adott településen nem a járási hivatalba megy segítséget kérni, hanem az önkormányzathoz .És a problémáját egy köztisztviselő kezeli, jó esetben oldja meg.Ha nem lesznek önkormányzatok, polgármesteri hivatalok,közti sztviselők - lehet menni a panasszal a kormányhoz.
Idézet
 
 
+16 #2 lófasz és estifény 2017-06-09 16:17
Én kimondom kedves Gyenes Zoltán: Lázár Jani bekaphatja! Az önkormányzati köztisztviselők a semmi szélén ragadtak, a kedves parlamenti vezetés szerint rendben van az, hogy minimálbérért dolgozunk, ha nem tetszik el lehet menni, úgyis a hivatalok bezárása a cél! Én már érzem,hogy jövőre a választáskor beteg leszek, a franc sem dolgozik 24 órát azért bruttó 20000-ért, hogy a nyugdíjasok és külföldiek vezetésével újra őket szavazzák meg.
Idézet
 
 
+9 #1 Gyenes Zoltán 2017-06-09 13:26
Már a káromkodás is értelmét veszti.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
 • Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket ... Tovább...
 • Sajókápolna Község Önkormányzata is biztosít ingyenes WiFi, valamint U... Tovább...
 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
Hirdetés