Hirdetés
Ingyen kap új helyet a megyei önkormányzat PDF Nyomtatás E-mail
2014. november 04. kedd, 06:00

balassagyarmat varoshazaEgyhangúlag szavazta meg Balassagyarmat önkormányzata, hogy ingyenesen adja használatba a Nógrád megyei önkormányzat számára szükséges helyiségeket a vármegyeháza épületében. Arról, hogy a Nógrád megyei önkormányzat székhelyét Salgótarjánból Balassagyarmatra helyezik át, október 22-én döntött a megyei képviselők többsége.

Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester a szavazás előtt történelminek nevezte a pillanatot. Lombos István MSZP-s képviselő pedig azt mondta: az október 22-ei döntés nem fogja úgy meghatározni Balassagyarmat és Nyugat-Nógrád jövőjét, mint tette az előző 65 év, de mindenképpen rehabilitáció. A balassagyarmati ülésen a megyei közgyűlést Barna János fideszes és Bablena Ferenc KDNP-s alelnök, valamint Barta László főjegyző képviselte. Medvácz Lajos polgármester mindhármukat a Civitas Fortissima – Balassagyarmat története írásban és képekben című könyvvel és a város zászlajával ajándékozta meg a szavazás után.

A vármegyeháza városi tulajdonban lévő, hatezer négyzetméteres, emeletes, tetőtér-beépítésű klasszicista műemléképületében 1800 négyzetméternyi területet kap a megyei közgyűlés és hivatala. A 12 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül elfogadott városi határozat értelmében várhatóan a jövő év elején ülésezik először a megyei közgyűlés Balassagyarmaton. Akkorra készülnek el a közgyűlés és hivatala által igényelt helyiségek – tanácskozóterem, titkárság, huszonöt önálló iroda, szerverszoba, raktárak, irattár, informatikai és telefonhálózat, garázsok, parkolók – kialakításával, felújításával. Ennek költségeit Balassagyarmat önkormányzata fizeti, amely erre a célra 35 millió forintot biztosít idei költségvetésében.

Balassagyarmat 1949-ig Nógrád megye székhelye volt, ezt a rangot 65 éve vette el tőle, és adta Salgótarjánnak egy minisztertanácsi rendelet. Emiatt fogalmaznak úgy a képviselő-testületi határozatban, hogy a megyei közgyűlés mint a történelmi vármegye jogutódja székhelyének áthelyezése „elsősorban jelképes: Nyugat-Nógrádot és Balassagyarmatot a lelkekben felemelő következménye van”.

Nógrád megye önkormányzata az október 22-ei alakuló ülésén úgy döntött az önkormányzati székhely áthelyezéséről, hogy fideszes képviselők szavaztak fideszes képviselők ellen, jobbikos jobbikos ellen, MSZP-s MSZP-s ellen – aszerint, ki él Balassagyarmaton vagy Salgótarjánban és a körzetükben. Az alakuló ülésen így rögtön leszavazta a többség a fideszes megyei elnököt, Skuczi Nándort, aki ellenezte az áthelyezést.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...