Hirdetés
Régi városképekkel takarják el az üres kirakatokat Budapesten? PDF Nyomtatás E-mail
2012. április 21. szombat, 07:00

 

kirakatokRégi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait; az érintett ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit.

A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottságának ülésén ismertették Ughy Attila városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok javaslatát. A dokumentum szerint a belváros frekventált útvonalain állandósultak az üres kirakatok, amit elsősorban hosszú távon kellene kezelni, egyebek mellett a helyiségbérleti rendszer átgondolásával és a városmarketing eszközeivel.

A tanácsnok ugyanakkor úgy véli: rövid távon is tenni kell valamit, hogy az üres boltok és koszos kirakatok képe megváltozzon. A tulajdonosoknál el kell érni a rendszeres karbantartást, tisztítást, megfelelő módon való eltakarást. A bizottság ülésén elhangzott: az V. kerületi Kossuth Lajos utca Astoria és Ferenciek tere közötti szakaszán a portálok csaknem ötöde üres, s két tucatnyi használaton kívül van.

A testület több példát is megvizsgált: Kolozsvárt például régi városképek takarják az üres kirakatokat, s bírságot fizettetnek azokkal, akik nem tartják tisztán azokat. Bécsben átfogó rendszerben kezelik az üres üzleteket, egységes logó szerepel rajtuk, amelyen feltüntetik az ingatlan paramétereit és a tulajdonos elérhetőségeit. Egységes nyilvántartás is van, így a vállalkozások könnyen találhatnak üzlethelyiséget maguknak.

A budapesti mintaprojektet egy kijelölt útvonalon valósítanák meg, a helyi bolttulajdonosokkal és kiskereskedőkkel egyeztetve, később pedig több ütemben kiterjesztenék. A bezárt boltok kirakataira az adott helyszínt ábrázoló archív felvétel vagy képzőművészeti alkotást ábrázoló kép kerülne.

Az indítvány hat lehetséges helyszínt jelöl meg: a Kossuth Lajos utcát a Ferenciek tere és az Astoria között, a Rákóczi utat az Astoria és a Blaha Lujza tér között, a József körút három szakaszát: a Blaha Lujza tér és a Rákóczi tér között, a Rákóczi tér és a Baross utca között, a Baross utca és a Corvin negyed között, továbbá a Ferenc körutat a Corvin negyed és a Boráros tér között. A javaslat szerint az üres üzletek közös logót kapnak, jelezve, hogy az érintett ingatlanok kiadásra várnak, és feltüntetik a szükséges elérhetőségeket is. A tisztántartási kötelezettség jelenleg is szankcionálható, a rendszeres ellenőrzésekbe most bevonnák az FKF Zrt.-t, a Fővárosi Közterület-felügyeletet és a városgondnoki hálózatot.

A bizottsági ülésen felmerült mások mellett a házfalakon, kapukon, aluljáró kijáratokon szereplő cégtáblák rendezésének igénye. Az indítvány kidolgozásában részt vevő Ráday Mihály önkormányzati főtanácsadó, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke pedig az illegális plakátok elleni fellépést, valamint a használaton kívüli vitrinek leszerelését sürgette.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 Pallagi Á. 2012-04-24 12:46
Teljesen jó kezdeményezés. Elképesztő,hogy bedeszkázott kirakatok rondíthatják a Kossuth Lajos utcát éveken keresztül! Trehány, nemtörődöm tulajdonosok, agyon kellett volna őket büntetni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...