Hirdetés
ELDW – a Helyi Demokrácia Európai Hete 2019 PDF Nyomtatás E-mail
2019. július 25. csütörtök, 06:00

eldw logoA Helyi Demokrácia Európai Hete (European Local Democracy Week – ELDW) évente ismétlődő pán-európai esemény, amelyben az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzatai nyilvános rendezvényeket szerveznek állampolgáraiknak az aktuális érdeklődésre számot tartó témákban. Célja a helyi szintű demokratikus részvétel támogatása és elősegítése. Már lehet regisztrálni!

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa minden évben összeköti az ELDW-t egy speciális témával, ami különösen fontos a helyi és regionális önkormányzatoknak. A 2019. évi ELDW fő témája: Helyi demokrácia: bizalomépítés. A polgárokkal közösen tervező helyi demokrácia és a nyitott kormányzás gyakorlása. A kiválasztott városokat, régiókat és más résztvevőket arra ösztönzik, hogy az év folyamán ehhez kapcsolódó tevékenységeket szervezzenek.

A helyi és regionális önkormányzatokat és azok szövetségeit, akik részt kívánnak venni az ELDW 2019-es kiadásában, felkérik, hogy regisztráljanak a június-októberi időszakban. Az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzatai az erre kialakított internetes felületen regisztrálhatnak az Európai Helyi Demokrácia Hét (ELDW) 2019. évi rendezvényére, amelyet az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa koordinál 2007 óta. A regisztráció során mindenkinek lehetősége nyílik egy olyan profil létrehozására a kialakított online platformon, ahol tájékoztatni tudja a szervezőket arról, hogy milyen tevékenységeket szeretne szervezni. Azok az önkormányzatok, amelyek a korábbi években az ELDW-ben részt vettek, a személyes fiókjukon keresztül tudnak regisztrálni.

Az ELDW honlapján egy teljesen új interaktív platform található: a regisztrált helyi és regionális önkormányzatok és szövetségek megvitathatják és cserélhetik online ötleteiket és jó gyakorlataikat. Ez az új eszköz arra irányul, hogy segítsen egy független hálózatot kialakítani a közvetlen interakció és a tapasztalatok megosztása érdekében az ELDW-ben részt vevő önkormányzatok, régiók és egyesületek között.

A hétre minden évben október 15-e körül sor a Helyi Önkormányzatok Európai Kartájának megünneplése miatt, amit 1985-ben ezen a napon lehetett először aláírni, csatlakozva hozzá. A helyi események, választások vagy egyéb indokok miatt azonban egész októberben lehetőség van arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez a szervezetek és megrendezzék saját helyi tevékenységüket.

Az ELDW célja:

 • Az ELDW lehetővé kívánja tenni az állampolgárok számára, hogy találkozhassanak a választott képviselőikkel a helyi rendezvényeken. Azt célozza, hogy az európai állampolgárokban tudatosítsa, hogyan működik egy helyi önkormányzat, információkhoz juthassanak azokról a lehetőségekről, amiken keresztül részt vehetnek a helyi döntéshozatalban.
 • Az ELDW lehetőséget teremt a helyi önkormányzatoknak, arra ösztönzi őket, hogy bemutassák kulcsszerepüket a demokratikus társadalomban. A helyi demokrácia éltető ereje javítja az életminőséget a közösségeinkben és emeli a helyi kormányzás hatékonyságát.
 • Az ELDW lehetőséget teremt a helyi demokrácia támogatására, ami fontos összetevője a demokratikus Európa építésének, információt nyújt a nyilvánosság és a választott képviselők számára az Európa Tanács és a Kongresszus szerepéről.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...