Hirdetés
Szolgáltató önkormányzatok díja PDF Nyomtatás E-mail
2019. június 24. hétfő, 06:00

pogacsastibor03Szolgáltató Önkormányzat Díjjal ismerte el Pintér Sándor belügyminiszter nyolc önkormányzat munkáját. A most először odaítélt díjakat Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, valamint Michl József tatai polgármester, a kitüntetés szakmai kuratóriumának elnöke adta át.

Az önkormányzatok felelnek azért, hogy fejlődjenek a települések, gyarapodjon az ország – mondta beszédében a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor. Az önkormányzati rendszer a magyar demokrácia megbecsült része, „legsikeresebb terméke”; az emberek a politikában leginkább az önkormányzatokkal, a polgármesterekkel elégedettek – folytatta. El kell jutni oda, hogy szükség esetén az önkormányzatok keressék fel a polgárokat, ajánlják fel nekik a lehetőségeket – zárta a gondolatot.

A most először átadott Szolgáltató Önkormányzat Díjak jól jelzik, hogy merre kell tartani. Nem csupán a pénz, a költségvetés határozza meg, hogy milyen közösség alakul ki egy településen. Bár az önkormányzatoknak együtt kell működniük egymással, van egyfajta egészséges rivalizálás is köztük. Ahhoz ugyanis, hogy a választók elismerjék a munkájukat, ki kell emelkedniük az átlagból – értékelt az államtitkár.

A díjazottakat egy olyan projekt keretében választották ki, amelynek során sikeres városok programjait tudják elvinni az ország bármely részébe. Elkészült egy olyan tanulmány, amilyenre az önkormányzatok megalakulása óta nem volt példa: tudományosan mérték fel a magyar önkormányzati rendszert, nem politikai alapon, választási szempontból, hanem a polgárok igényeit feldolgozva – ismertette.

Michl József, Tata polgármestere azt mondta, hogy jó tapasztalatokat gyűjtött a kuratórium. Alapcél szolgálni és összefogni a településeken élőket - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a kiemelkedő teljesítményt nyújtókat akarták díjazni, azokat, akik „a puszta létnél” többet tettek le az asztalra. Húsz pályázat érkezett, amely nyolcvanöt jó gyakorlatot mutatott be; a légnépszerűbb a településidentitás és a biztonság témaköre volt.

A Szolgáltató Önkormányzat Díj az 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással megvalósuló Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II. elnevezésű kiemelt projekt keretében jöhetett létre, a Széchenyi 2020 programon belül. Az elismert önkormányzatok példát mutatnak „tudatos, stratégiai szinten végig gondolt és megvalósított cselekvéseikkel”. A kitüntetésben az együttműködés, az átláthatóság és nyitottság, a hatékonyságjavulás, a fontosság, a fenntarthatóság és a megismételhetőség szempontjából jó gyakorlatot megvalósító helyi önkormányzatok részesülhettek.

 A húsz pályázó közül Berettyóújfalu, a budapesti II. kerület, Etyek, Kaposvár, Majs, Szolnok, Taktaharkány és Véménd önkormányzata kapott díjat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...
 • Emelkedtek a bérek? Érdekes én ezt nem vettem észre. Még mindig 38.650... Tovább...
 • Nevetséges. Papíron lehet emelni a garantált bérminimumig, a dolgozó e... Tovább...
 • Honnan veszik ezeket az adatokat?! A közszolgálatban dolgozó döntő töb... Tovább...
 • Szerintem mind tudjuk hol, vagyis ki(k)nél van a pénzünk. Tovább...
 • Dolgozói szegénység van már 11. éve az önkormányzatokn ál dolgozó közt... Tovább...
 • A köztisztviselők nél már 11. éve megtorpant a béremelkedés! Valahogy ... Tovább...
 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...