Hirdetés
Szolgáló és szolgáltató közigazgatás épült ki PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 07. péntek, 07:00

gulys gergely kemecsnA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén átadták az új járási hivatal és kormányablak épületét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely beszédében kijelentette: Magyarországon szolgáló és szolgáltató közigazgatás épült ki 2010 óta.

Gulyás Gergely miniszter Kemecsén az új járási hivatal és kormányablak átadóünnepségén arról beszélt, hogy nyolc évvel ezelőtt a legfontosabb feladat a „minden eresztékében recsegő-ropogó” magyar állam megújítása volt annak érdekében, hogy az ismét hatékonyan szolgálhassa az embereket. Ezt a célt tűzte ki a 2011-ben elindított, Magyary Zoltánról elnevezett közigazgatás-fejlesztési program is. „A közigazgatásnak a jog csak eszköze és kerete, de nem célja, a közigazgatás feladata a cselekvés” – idézte Magyary szavait a miniszter, hozzátéve, hogy ennek az elvnek az alapján az államnak nem intéznie, hanem elintéznie kell az állampolgárok ügyeit.

Gulyás Gergely történelmi visszatekintésében arról beszélt, a rendszerváltoztatás nemzedéke két államfelfogás hiányosságait tapasztalhatta meg. A szocializmus idején a totális állam mindent ellenőrizni és szabályozni akart, valamint el akarta osztani a társadalom által megtermelt javakat, saját kegye szerint kívánt munkát és megélhetést adni. Ezzel nemcsak a gazdasági fejlődés veszett el, hanem a szabadsággal együtt az emberi méltóság is – hangsúlyozta. Szavai szerint az állam szolgáltató szerepe teljesen háttérbe szorult, a hatalom központosította a közigazgatást, így az ügyek intézésére csak a városokban volt lehetősége az embereknek.

A másik tévedés a 2002-től 2010-ig működő „éjjeliőr állam” képe volt – folytatta –, e felfogás szerint az államnak csak a lehető legkevesebb dologba szabad beleavatkoznia és a lehető legkevesebb szolgáltatást szükséges biztosítania. Ez mindenhol a világon a befolyásosoknak és a gazdagoknak kedvezett, a mindenkit egyformán szolgáló közszolgálat pedig semmilyen formában nem valósulhatott meg - fogalmazott Gulyás Gergely. Megjegyezte, ugyanez a folyamat zajlott vidéken az egészségügyi ellátás, az oktatás és a közbiztonság területén is, a hozzáférés szempontjából fontos járások helyreállítása helyett inkább a nagyvárosokban erősítették meg az ügyintézést.

A közigazgatásnak, a jog eszközeit és kereteit felhasználva, mindent meg kell tennie az állam polgáraiért, azokért, akik finanszírozzák működését – jelentette ki Gulyás Gergely. Elmondta, a digitális és informatikai fejlődésen is jól lemérhető, hogy 2010 óta nagy utat járt be a magyar közigazgatás. Példaként hozta fel, hogy a kormányhivatal 2013 és 2015 között, valamint 2017-ben és 2018-ban csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében huszonhárom kormányablakot és egy mobil kormányablakot hozott létre hazai és uniós források felhasználásával.

Az ünnepélyes eseményen részt vett és beszédet mondott Seszták Miklós kormánybiztos, a térség országgyűlési képviselője, Lipők Sándor, Kemecse polgármestere és Román István megyei kormánymegbízott. A járási hivatal és a kormányablak hétszáz négyzetméteres épületét a legmodernebb informatikai és internetes hálózattal szerelték fel, helyet kapott a falugazdászi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízotti irodája is. A beruházáshoz a Miniszterelnökség 280 millió forintos támogatással járult hozzá, a kivitelezési munkálatokra összesen 100 millió forintot fordított az önkormányzat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #1 lófasz és estifény 2018-09-07 09:53
Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítják meg. Cseléd fizetésért gürizünk látástól mikulásig, örüljünk a minimálbérünkne k, miközben a minisztériumokb an dolgozó semmittevő senkiháziak a milliós fizetéseket viszik haza. Magyarország jobban teljesít! JAH NEM!!!
A szakszervezet meg ül a babérjain, és várja a csodát, ja meg a tagdíjat!
Azonnali béremelést a közigazgatásban dolgozó kiszolgáltatott és kizsákmányolt ügyintézőknek! Évek óta csak az ígéret megy, az élet drágul, a forint gyengül, a fizetés meg ***!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...