Hirdetés
Debrecenből Nagyváradra, majd Bihardiószegre gurulnak a virágkocsik PDF Nyomtatás E-mail
2018. augusztus 17. péntek, 07:00

viragkarneval debrecenKulturális téren is egyre szorosabbá válik a magyar-román határ két oldalán elterülő térség, Hajdú-Bihar és Bihar megye, illetve Debrecen és Nagyvárad kapcsolata, amit az is jelez, hogy az augusztus 20-i debreceni virágkarneváli kocsikból öt augusztus 21-én Nagyváradon, egy nappal később pedig Érmellék központjában, Bihardiószegen gurul végig a helyi karneválokon.

A virágkarnevál közösséget teremt, a szeretet, az összetartozás élményét nyújtja, amihez hozzájárul az is, hogy évről évre több helyszínre utaznak a virágkocsik, hogy az ott élők is átérezzék a debreceni karneválok semmivel nem összehasonlító élményét – mondta Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere, Széles Diána. Nagyváradra már 13. alkalommal mennek át a kocsik, a helybeliek pedig egyszerűen „váradi virágkarneválként” emlegetik az eseményt - tette hozzá, megjegyezve: most első alkalommal Nagyváradról nem térnek vissza a kompozíciók Debrecenbe, hanem az egykori érmelléki történelmi borvidék központjába, Bihardiószegre indulnak.

A Bihar megyei Tanács elnöke Pásztor Sándor megjegyezte, hogy Bihardiószeg félúton van Debrecen és Nagyvárad között, Érmelléken pedig 70 ezer magyar ember él, az ott lakók 80 százaléka magyar. A bihari tanács és a hajdú-bihari önkormányzat közös kocsija is a borászati hagyományokra utal, megidézve, hogy a bor és a vigadalom jól kiegészítik egymást – fűzte hozzá. Bulcsú László, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke szerint azzal, hogy a virágkarneváli kocsik eljutnak Bihardiószegre, a cívisváros egykori szőlőskertje, „Érmellék visszatér Debrecenbe”.

Birta Florin, Nagyvárad alpolgármestere elmondta: az idén a két város egy virágkocsin jeleníti meg a kulturális kapcsolatokat is szimbolizáló Nagyváradi Állami Színház, illetve a debreceni Csokonai Színház épületét. A testvérvárosi kapcsolatokat ápoló Nagyváradot és Debrecent a kultúra egyesíti – fogalmazott a román vezető.

Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila azt mondta, nagy öröm, hogy Nagyvárad és Bihar Debrecennel és Hajdú-Biharral együtt ünnepli a magyar állami ünnepet. „Fontos üzenet, hogy együtt tudunk ünnepelni magyarok és románok” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Bihardiószegen is számos kulturális programmal, énekesek és rockzenekarok fellépésével, illetve a környékbeli települések néptáncegyütteseinek bemutatóival készülnek a karneválra.

Széles Diána a sajtótájékoztató végén bejelentette: a hagyományoknak megfelelően Esztergomba az idén is ellátogat a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi, illetve a két város közös, A napba öltözött asszony című virágkocsija. A kompozíciókat most első alkalommal szeptember 16-án a felvidéki Királyhelmecen is bemutatják.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...