Hirdetés
Tüntettek a közszolgálati dolgozók Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
2014. december 08. hétfő, 07:00

borospeternemkkksz02Tele a puttonyunk! – ez volt a jelmondata a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett demonstrációnak december 6-án Budapesten a József nádor téren, a Nemzetgazdasági Minisztérium szomszédságában.

A szakszervezet felhívása szerint a kormány az önkormányzati köztisztviselőket cserben hagyja, nekik nem lesz életpálya törvény. Közben lassan folytatódnak az elbocsátások. Akik még állásukban vannak, naponta szenvedik a dolgozói szegénység megalázó, megoldhatatlan, filléres gondjait. Kifizetetlen túlórák, ki nem vehető szabadság, felszámolt cafetéria, s a reáljövedelem egyharmadának elvesztése, mert hat éve nem volt fizetésemelés soraikban.

Követeli a szakszervezet az egyoldalúan megváltoztatott Munka törvénykönyve és a közszolgálat jogállási törvényeinek korrekcióját. Hároméves bérfelzárkóztató programjuk elfogadása szerintük azt eredményezné, hogy sikere esetén 2017. végén a közszolgálati dolgozók reálbére elérhetné legalább a 2008-as mértéket! A program első lépéseként 2015. január elsején minden közszolgálati dolgozónak legalább öt százalék, de minimum 10 ezer forint fizetésemelést követelnek.

A tüntetők, jelképesen virgácsot küldtek a kormánynak, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálatban dolgozóknak 2008 óta egyharmadával csökkent a reálkeresete és a 2015-ös költségvetésben sem szerepel béremelés. Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a bérrendezések elmaradása miatt veszélybe került a teljes magyar közszolgálat. Úgy vélekedett: azért jelentek meg csak néhány százan a demonstráción, mert mindenki félti az állását, attól fél, ha a jogaiért kimegy az utcára, ott is marad – idézte az MTI.

Bárdos Judit, a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a munkáltató olyan „biorobotokká” nevelte a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani.

Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szégyennek nevezte, hogy 20 éves munkaviszony után, felsőfokú végzettséggel a bérminimumot, vagyis havi 87 ezer forintot viszi haza a munkatársak zöme.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország csak a bérek lemaradásában éllovas, de minden másban sereghajtó.

Sebes József, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségi Tanácsának tagja azt követelte, hogy a cafeteria összege érje el a versenyszféra színvonalát, és szüntessék be a közszolgálatban a törvénytelen túlóráztatást, illetve töröljék el a bizalomvesztés jogintézményét.

Ferenc Norbert szociális munkás pedig úgy fogalmazott, hogy a „hivatásból szívatás lett”. Ennek pedig az az eredménye, hogy a fiatal diplomások gazdasági menekültként külföldön keresik a boldogulást.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #3 öreg szolga 2014-12-10 15:51
A tüntetésről nem tudtunk... mentünk volna szívesen! A köztisztviselők -közszolgák nagy része a hivatás miatt van a pályán, nem a bérért. Több évtizedes, lelkiismeretes munkáért alig kapunk valamit. Nagyon sok munka, türelem, ideg van mögöttünk, érte megbecsülés szinte semmi! A köztudatban viszont nem ez van. Szomorú...
Idézet
 
 
+5 #2 paloc 2014-12-09 20:15
Tulajdonképpen a követelések alulértékeltek. Ha nézzük a központi költségvetés kereteit, akkor minimum 140%-os béremelés lenne erkölcsileg indokolt. Miért Is? OV mondta: ha az áll. titkár + feladatot lát el akkor 100% + jövedelem illeti meg. Ha a hatályos arányokat nézzük hely. áll. titkár nettó 750000ft, akkor ha minden kavarást végigszámolunk ez nettó 120 körül van középiskolai végzettséggel. (Nyilván ez most bruttóban is jó lenne) Ha a logikát követjük, akkor a dolgozót (mivel több munkakört lát el el ) a jelenlegi bére minimum kétszerese illeti meg. Tudom ez vicc,de az egész ami itt folyik a közszolgák bőrére az is egy nagy vicc, csak nincs következménye.
Idézet
 
 
+3 #1 kétkedő 2014-12-09 14:32
Erről mi miért nem tudtunk? Miért nem hívtak minden köztisztviselőt a tüntetésre?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...
 • Ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését, pénzügyi padlóra küldését jelenti. E... Tovább...
 • A saját házuk táján kellene sepregetni... Tovább...
 • Abszurd! Elvenni a maradék önállóságot is? Hivatalnokokká degradálni a polgármes... Tovább...