Hirdetés
Közfoglalkoztatási kiállítás és vásár Nyíregyházán PDF Nyomtatás E-mail
2016. szeptember 19. hétfő, 07:30

nyiregyhaza megyehazaElső alkalommal rendeztek Nyíregyházán Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt. Az eseményen 74 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatásban elért eredményeit. A rendezvényre a megye szinte valamennyi részéről érkeztek önkormányzatok – írja a nyiregyhaza.hu.

Végignézve a standokon, igen sikeresnek tűnik a közmunkaprogram. Szebbnél szebb konyhakerti növények, befőttek, szőttesek, kézműves termékek sorakoznak a faházak pultjain. Összesen 74, a megye szinte valamennyi önkormányzata, valamint közfoglalkoztatottak képviselői mutatták be a Startmunka program során termesztett, előállított termékeiket.

Szőttes és más

A paszabiak a szőttesükkel érkeztek, kicsit ki is lógtak a sok mezőgazdasági terméket kínáló stand közül.

– Nagy lehetőség volt a közmunkaprogramban az, hogy a Paszabi Szőttes Bt.-vel az önkormányzat megállapodást kötött és így a közfoglalkoztatottakkal gyártjuk a paszabi szőttest. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy életben tudjuk tartani a most már megyei értéktárban is szereplő szőttest. Ezért hoztuk ezt magunkkal – mondta Tajti Péter, a település polgármestere. – Amit folytatni és fejleszteni szeretnénk az a belterületi közúthálózat karbantartása és az önkormányzati útprogram összevonása. Folytatni szeretnénk az értékteremtő, ipari tevékenységet megvalósító programokat is, amelyek között új típusú közfoglalkoztatási programokban előállított anyagok, termékek magasabb feldolgozottsági szinten történő elérését szorgalmazzuk. A helyi közösségi igények kielégítésére irányuló szociális rászoruló, segítő programokat is támogatni szeretnénk és tervezzük az országos hajléktalan program kiterjesztését, és folytatását – mondta.

16-féle képzés

Nyíregyházán, ha időszakosan is, de közel 2000-en dolgoznak a közfoglalkoztatásban. A rendezvény gerincét alkotó faházakat például egy a hajléktalanokat foglalkoztató pályázat keretében közmunkások készítették.

– Nyíregyházán 16-féle képzésben vesznek részt közfoglalkoztatottak. Láthatjuk azt a berendezést például aminek segítségével a papírból brikettet gyártanak, ez a téli fűtési időszakban segít a rászorultaknak – emelte ki dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere. – Azt gondolom, hogy ez a kiállítás mindenki számára nyilvánvalóvá teszi azokat az értékeket, amelyeket a közfoglalkoztatottak teremtenek – tette hozzá a rendezvényt méltatva a város vezetője.

– Bár most sokan vesznek részt a közmunkaprogramban, de a kormányzat szándéka, hogy csökkentse a létszámot, ugyanis a program célja hosszú távon, hogy a közfoglalkoztatottak visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra – hangsúlyozta Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap keretéből 10 milliárd forintot különítettek el a szociális szövetkezetekre a következő három évre vonatkozóan. A pályáztatás már megindult, de még lehet rá jelentkezni. Az eseményen jelen volt dr. Hoffmann Imre a közfoglalkoztatási és helyettes államtitkár, aki köszöntő beszédében már a jövő évi közmunkaprogram tervezett irányáról számolt be a jelenlévőknek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...
 • Akkor gondoljunk egy kicsit a szakképzettségg el rendelkező közfoglalkoztat otta... Tovább...