vargamihaly1Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály pénzügyminiszter és Pajna Zoltán a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében a térségi és helyi fejlesztések megvalósításában való együttműködésről.

A miniszter elmondása szerint világos, hogy az új gazdasági világrendben az innováció és a fejlődés nem lehet a nagyvárosok kiváltsága, a vidéki beruházások a gazdaság egészéhez többszörös pozitív hozadékkal járulnak hozzá, mert a helyi gazdaság élénkítésén túl életminőséget javítanak, munkahelyet teremtenek és lehetőséget adnak a további szellemi és gazdasági kapacitásnövelésre. Kétségtelen azonban, hogy az erőforrások területileg nem azonos mértékben állnak rendelkezésre, ezért van szükség az olyan, célzott támogatások beépítésére, amelyek egyúttal a helyben megszülető fejlesztési tervek megvalósulásában segítenek – tette hozzá.

Erre irányult a helyi gazdaság élénkítését támogató Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, amelyen keresztül az előző 7 éves időszakban 1500 milliárd forinttal támogatta az állam a magyar települések fejlesztéseit. A TOP és VEKOP programok folytatásaként most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket, a következő 7 évben 1800 milliárd forintot biztosít a kormány a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására.

A fejlesztések kiemelt területei a helyi gazdaság és turizmus, a szociális, egészségügyi és gyermeknevelést támogató intézmények, a bel- és külterületi utak, a megyei foglalkoztatás és gazdaságfejlesztés, az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, a városrehabilitáció és fenntartható városfejlesztés.

Az első pályázati felhívások összesen több mint 636 milliárd forint értékben már megjelentek. Ezek a 4-es és 5-ös út fejlesztését, települések infrastruktúrafejlesztését, fenntartható városfejlesztést, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését és foglalkozási-gazdaságfejlesztési együttműködések létrejöttét célozzák. A mai napon válik elérhetővé a bölcsődék-óvodák létesítését, fejlesztését, eszközbeszerzését támogató felhívás.

(VG.hu)

Hirdetés