elelmiszermento debrecenAz önkormányzat, a Hajdú-Bihar megyei élelmiszerbank egyesület és a városi karitatív testület együttműködésének eredményeképpen a Hajdúsági Sütödék telephelyéről útnak indították az első városi élelmiszermentő adományt a családok helyi átmeneti otthonába és a hajléktalanok menedékhelyére.

Debrecen „élelmiszermentő város” lett - mondta Széles Diána, a város szociális területet felügyelő alpolgármestere. Az önkormányzat szeretné, ha minél több helyi kereskedő, termelő és áruház csatlakozna a kezdeményezéshez, és minél több, az akcióban megmentett pékárut, húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és egyéb ennivalót juttathatnának el a rászorulóknak.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik - mondta Papp László polgármester az adományok elszállítása előtt. A „Debrecen, az élelmiszermentő város” kezdeményezés legfőbb célja, hogy az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerfelesleg ne a szemétbe kerüljön, hanem a szigorú élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával összegyűjtsék, és kiosszák a rászorulók között. A polgármester közölte: az önkormányzat 3,5 millió forint támogatással segíti az „élelmiszermentő város” program működését.

Debrecen egyedülálló szociális ellátó rendszerében több mint kétezer ember napi ellátásáról gondoskodnak – tette hozzá a polgármester. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Hajdúsági Sütödék Zrt., amelynek különféle ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó „okostermékcsaládja” felajánlásával a rászorulók egészségmegőrzéséhez is hozzájárul. Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék vezérigazgatója hozzátette: húszéves kutatómunkával dolgozták ki az "okosélelmiszer-koncepciót", amely már számos pékáruban, cipóban testet öltött. E termékek mellett más készítményük is bekerül majd napról napra az élelmiszermentő programba.

Szántó László, a megyei élelmiszerbank egyesület elnöke jelezte: eddig 11 áruházból szállították el rendszeresen a rászorulóknak a felajánlott élelmiszereket, most ebbe a folyamatba kapcsolódhatnak be az élelmiszerlánc további szereplői. Tavaly 500 tonna élelmiszert mentettek meg ilyen formában, az „élelmiszermentő város” programmal ez a mennyiség lényegesen nőhet a jövőben. Számításaik szerint a megtermelt élelmiszerek 30 százaléka kerül a szemétbe jelenleg, ezt az arányt szeretnék lényegesen csökkenteni.

Hirdetés