szunyog0Az idei évtől betiltott repülőgépes permetezésnél sokkal veszélyesebb a hazai ökoszisztémára a földi szúnyogirtás, mert hatékonyabban öl. Száz elpusztult rovarból csak kettő a csípőszúnyog – állítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Nyugat-Európában jellemzően a helyiek, olykor háti permetezővel, a csípőszúnyog lárvájára végzetes fehérjét juttatják ki a megfelelő helyre és időben. Ez a technika nálunk is adott, de a szúnyoggyérítés központosítása visszalépés volt.

„Mikor még ennyi fecskénk volt, nem kellett szúnyogirtó!” – ezzel a fölirattal bukkant föl a Facebookon az a fénykép, amelyen fecskék láthatók villanydrótokon, sűrű sorokban. A képet jellemzően Tisza melletti települések lakói osztják meg, manapság ők szenvednek a legtöbbet a szúnyogoktól. A csapadékos nyár miatt rengeteg pocsolya várja a petét rakó szúnyogokat. A folyók szokatlan időben, június végén léptek ki a medrükből, hosszú időre elárasztva a hullámteret, feltöltve a kubikgödröket.

Közben idéntől egy uniós előírás nyomán már tilos a légi kémiai szúnyoggyérítés. A helyi önkormányzat és a kormány mellett így most már az uniót is szidják a szúnyogok miatt az emberek.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés