naperomuKaposvár mellett 200 hektárnyi területre építenek a kínaiak napelemfarmot, de nekik ez már csuklóból megy, ennél jóval nagyobbat is gond nélkül átadtak már.

Kínai beruházásból épül és ha kész lesz, a kínaiaknak termel majd 25 évig biztosan extra bevételt Magyarország legnagyobb, 100 MW termelőkapacitásra kész napelemes erőműve. Kaposvár határában, összesen 200 hektáron el is indult a beruházás néhány nappal ezelőtt, amikor Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrrel együtt letették az alapkövét.

A kínai CMC (China National Machinery Import & Export Corporation) a kiadott sajtóközlemény szerint Közép-Európa legnagyobb fotovoltaikus (pv) infrastruktúráját építi majd meg, melynek bekerülési költsége 32 milliárd forint. A beruházásról szóló szerződést áprilisban, Pekingben írta alá a miniszter; a projekt évente 120 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, és a megtermelhet annyi energiát, hogy azzal akár az 50 ezres Kaposvár teljes villamosenergia-igényét kielégíthetnék.

A kaposváriaknak nem lesz olcsóbb az áram

Csakhogy nem fogják, mert az erőmű nem a városnak dolgozik majd, hanem az országos hálózatra. Ami egyrészt azt jelenti, hogy a fogyasztók számára a helyben megtermelt óriási energiamennyiség ellenére sem lesz olcsóbb az áram; másrészt viszont azt, hogy ha 2020 végére valóban elkészül és működni kezd, akkor a mérete és a 25 évre biztosított finanszírozási rendszere (a megtermelt energiát a hálózatok kötelesek átvenni, az ár pedig lényegesen magasabb a piaci árnál - ez a kát lényege) borítékolhatóan aranytojást tojó tyúkot kreál belőle a CMC számára. Ez utóbbit várhatóan egyébként kizárólag a lakossági fogyasztók fogják finanszírozni.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés