vizsgalElutasította a Nemzeti Koncessziós Iroda a Transparency International (TI) adatigénylését, melyben a civil szervezet arra kérte a hivatalt, hogy mutassák be azokat a számításokat, amelyek alapján indokolható, hogy 35 évre írnák ki az autópályák koncessziós szerződését, illetve hogy ez az időtáv megfelel-e az uniós irányelveknek. Erről a Népszava írt.

A Transparency arról tájékoztatta a lapot, hogy a – Rogán minisztériumának felügyelete alatt dolgozó – hivatal arra hivatkozott, döntés-előkészítő anyagról van szó, emiatt szerintük tíz évig nem nyilvános. Vagyis az NKI szerint majd csak tíz év múlva ismerhetné meg a közvélemény, hogy milyen megfontolások mellett döntött a kormány a 35 éves koncesszió kiírásáról. Nagy Gabriella, a TI programvezetője a lapnak azt mondta: fontolgatják, hogy „az adatigénylésnek bírósági úton szerezzenek érvényt”.

A sztrádakoncesszióról május végén jelent meg az első hír, aztán a felelőse, Rogán Antal sajtóbeszélgetésen igyekezett bemutatni az állam álláspontját a sokmilliárdos, a választások utánra is bőven elhúzódó programról.

Időközben Karácsony Gergely kötelezettségszegési eljárást kezdeményez a kormány ellen

„Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezek amiatt, hogy a kormány a saját klientúrájának extraprofitot biztosítva 35 évre privatizálja a magyar autópályákat. Nem hagyhatjuk, hogy suttyomban lopják el alólunk a gyorsforgalmi utakat, titokban szervezzenek ki 5000 milliárd forintnyi közvagyont magánzsebekbe” – írja csütörtökön Facebook-oldalán. A főpolgármester posztjában emlékeztet: az Európai Unió joga és a magyar közbeszerzési törvény szerint is csak akkor köthető öt évnél hosszabb időre koncessziós szerződés, ha az ajánlatkérő számításokkal tudja bizonyítani, hogy az nem eredményez extraprofitot a pályázatot elnyerők számára.

A magyar kormány az autópályák 35 évre szóló kiprivatizálásával kapcsolatban titkolja ezeket a számításokat, Karácsony szerint nem véletlenül. Ha ezek nyilvánosak lennének, a napnál világosabb lenne mindenki számára, hogy az elmúlt tizenkét év legnagyobb lopására készül Orbán Viktor kormánya: két generációra akarnak extraprofitot kijátszani a saját holdudvaruk számára. „Már most szólok, úgy, hogy azt minden potenciális pályázó előre tudja és értse: a következő kormány nem fogja érvényesnek elismerni ezt a pályázatot, és egy fillér koncessziós díjat sem fog kifizetni, sem Mészáros Lőrincnek, sem a Szíjjártó Pétert megjachtoztató Szíjj Lászlónak, sem a kínai állami építőipari vállalatnak, sem senkinek” – fogalmazott a bejegyzésben a főpolgármester, aki az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az indítson kötelezettségszegései eljárást a koncessziós pályázat miatt a magyar kormány ellen.

(Telex.hu/24.hu)

Hirdetés