katasztrofaAz önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására 700, míg az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztésére 225 millió forintot biztosított a központi költségvetés 2019-ben.

A pályázati úton beszerzett eszközöket és a képzésre feljogosító dokumentumot elsőként a fővárosi és a Pest megyei szervezetek vehették át november 15-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Ferihegyi úti raktárbázisán.

Az önkéntes egyesületek és szervezetek, valamint az önkormányzati tűzoltóságok is stratégiai partnereink, és köszönet illeti a munkájukat – emelte ki beszédében Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, aki elmondta, hogy jelenleg 630 önkéntes tűzoltó egyesület működik szorosan együtt a hivatásos szervezettel, közülük 587 pályázott és nyert is valamilyen formában támogatást.

A központilag biztosított technikai eszközökkel, védőeszközökkel és védőruházattal és egyéb felszerelésekkel nemcsak a szervezetek hatékonysága növekszik, hanem a közbiztonság is, az erő- és eszköztöbbszörözés hatására a szervezetek az alaprendeltetésük mellett többletfeladatok ellátására is képesek lesznek, minőségi változás következik be a támogatott szervezetek életében – hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes.

Az önkéntes egyesületek egyebek között a beavatkozásokhoz szükséges eszközöket és felszereléseket kaptak, de különféle képzések is elérhetővé váltak számukra, és a hagyományőrzést vagy a fiatalok felkészítését vállaló egyesületek is igényelhettek támogatást ehhez a tevékenységükhöz.

Az önkormányzati tűzoltóságok számára második alkalommal nyílt meg a pályázati lehetőség eszközfejlesztésre, a tűzoltóságok felszereltségének javítására. A pályázás lehetőségével az országban működő mind a hatvan önkormányzati tűzoltóság élt, a keretösszeg 225 millió forint volt.

Magyarországon hét évvel ezelőtt kezdődött meg a katasztrófavédelemmel együttműködő önkéntes mentőszervezetek megalakításának és nemzeti minősítésének folyamata, központi, megyei, majd járási és települési szinten is, 2019-re az önkéntes mentőszervezetekhez már országosan több mint húszezer ember csatlakozott. Az önkéntesekkel közös beavatkozások száma az elmúlt hét évben több mint tízszeresére nőtt. Idén hetvenhét mentőszervezet részesült támogatásban.

A Pest Megyei és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó szervezetek után december közepéig az ország valamennyi szervezete hozzájut az igényelt eszközökhöz és felszerelésekhez, illetve képzési lehetőségekhez.

OPH

Hirdetés