szemetlerakNépszava szerint már egyeztetnek a civil szervezetekkel, így az illegális hulladéklerakást a jövőben nem szabálysértésként, hanem bűncselekményként kezelhetik a hatóságok.

Fellépne az illegális hulladéklerakás ellen a kormány: a Népszava információi szerint a kabinet már megkezdte a szakmai egyeztetést a civil szervezetekkel egy olyan javaslatról, amelynek értelmében a jövőben a szemetelés bűncselekménynek minősülhetne. Jelenleg csak szabálysértést követ el az, aki tiltott helyen rakja le a szemetét, de a civilek szerint ez kevés, az utóbbi időben ugyanis egyre nagyobb gondot jelent az erdőszéleken és bekötőutakon hagyott építési vagy éppen háztartási hulladék.

A Népszava szerint a lerakatok zömét jellemzően a vállalkozók által lerakott építési bontott anyag, illetve lom teszi ki, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy lakossági hulladék kerül a közterületekre – vagyis egyértelmű, hogy az eddig kiszabott esetleges büntetések hatástalanok maradtak.

A lap szerint a hulladékgazdálkodás kormányzati központosítása miatt a helyzet még a mostaninál is rosszabb lehet: a Százhalombatta környékén működő Hulladékkommandó vezetője szerint az elmúlt években mindössze hatszáz alkalommal sikerült a nyomára bukkanni egy-egy szemetelőnek, de sok esetben nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy az illető valóban tiltott helyen rakott le hulladékot. Tápai Mónika szerint ugyan a szemetelők sok esetben elővigyázatlanok, ezért tetten érhetők, de a civilek hiába fotózzák le az illetőt, mivel az hivatkozhat arra is, hogy ő a felvételen nem lerakja, hanem éppen hogy összeszedi a szemetet. Így a rendőrség szinte semmit sem tud kezdeni az ilyen ügyekkel.

Hankó Gergely, a Környezetvédelmi szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) ügyvezetője szerint a keményebb szankcionálás mellett komolyabb szakmai összefogásra és koordinációra is szükség van: Magyarországon ugyanis szinte csak a civil szervezetek foglalkoznak önkéntes hulladékmentesítéssel, ők viszont nem büntethetnek meg senkit. Hankó szerint szükség lenne a régen bevált mezőőrök alkalmazása, akik helyben tarthatnák az elkövetőket addig, míg a rendőrség megérkezik.

Hirdetés