allami szamvevoszekHatodszor rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék. Az ötnapos eseményen tizenhat ország harmincegy számvevőszéki szakértője vesz részt. Idén az ÁSZ alelnöke lett az egyik Solidus-díjas.

A rendezvényen az ÁSZ elnöke, Domokos László átadta a 2019-as Solidus-díjakat. Az elismerés azoknak adományozható, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak az ÁSZ céljainak eléréséhez, tevékenységének ellátásához és fejlesztéséhez, alkotmányos szerepének betöltéséhez és társadalmi megbecsüléséhez. Az idei kitüntetettek Warvasovszky Tihamér és Einar Gorrissen, számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) norvég vezérigazgatója.

A szervezeti integritás jól ellenőrizhető területté vált Magyarországon – hangsúlyozta előadásában az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke, Warvasovszky Tihamér a nemzetközi korrupcióellenes integritás szeminárium nyitó napján. Rámutatott: a korrupciós veszélyek ellen védettséget adó szervezeti integritás elterjesztése folyamat, amelyben a számvevőszékeknek kezdeményező és aktív szerepet kell vállalniuk. Az ÁSZ ennek jegyében már nemcsak évente felméri, hanem az egyes szervezeteknél ellenőrzi is a korrupciós veszélyek elleni védettséget.

A szervezet közleményében felidézte: 2013-ban az Országgyűlés határozatban támogatta, hogy az ÁSZ vegyen részt a számvevőszékek világszervezete (INTOSAI) fejlesztési kezdeményezésének (IDI) tevékenységében, és ahhoz nyújtson szakmai támogatást, kiemelt figyelemmel a magyar külgazdasági stratégiára. Ennek jegyében az ÁSZ aktív szereplője a számvevőszékek nemzetközi közösségének, folyamatosan megosztja és hasznosítja a megismert legjobb gyakorlatokat. Az elmúlt hat évben 65 ország több mint 200 számvevőszéki szakértője ismerhette meg az ÁSZ korrupcióellenes tevékenységét, integritás programjait – közölték.

Az elsősorban a fejlődő országok számvevőszékei részére szervezett, hétfőn kezdődött budapesti szakmai esemény célja a legjobb hazai és nemzetközi gyakorlatok megosztásával az integritásalapú közigazgatási kultúra elterjesztése, valamint a transzparens államműködés fejlesztése az érintett országokban. A program középpontjában a beszerzéseknek, a közszféra szerződéskötési gyakorlatának és a külső szakértők alkalmazásának integritása áll. A szeminárium ezzel összhangban bemutatja az integritás felmérés 2018. évi megújítását és a legfrissebb felmérések eredményeit, valamint az ÁSZ integritási ellenőrzési módszertanát.

Hirdetés