eulawA május 7-én összeülő új parlament elé terjesztik a hazai infotörvény módosítását, hogy nemzeti szinten is megszülessenek azok a kiegészítő szabályozások, amelyek biztosítják az Európai Unió új adatvédelmi rendeletének magyarországi alkalmazását - ismertette a Rádió Orienten Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke nyomatékosította: az új uniós szabályozás május 25-én lép érvénybe.

Az Európai Unió egész területén 2018. május 25-étől kell alkalmazni az új egységes adatvédelmi szabályozást a GDPR -t (General Data Protection Regulation). Az Általános Adatvédelmi Rendelet magyarországi alkalmazásának feltétele, hogy nemzeti szinten is megszülessenek azok a kiegészítő szabályozások, amelyek az adatvédelmi hatóságok eljárását biztosítják, megtörténjen a büntető irányelvek nemzeti jogba történő átültetése, illetve a nemzetbiztonsági és a honvédelmi célú adatkezelések nemzeti szabályozása - közölte Péterfalvi Attila, nyomatékosítva: ezért a május 7-én összeülő új parlament elé kell vinni az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (infotörvény) módosítását.

A Hatóság tevékenyen részt vett a jogszabály-előkészítésben, tehát az infotörvény módosítása maradéktalanul bírja támogatásukat – tette hozzá a szakember, aki kiemelte: az törvény elfogadása az országgyűlésre tartozik, de fontos hangsúlyozni, uniós jogszabályi kötelezettséget teljesít ez a módosítás.

A Rádió Orient vendége elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban ezzel kapcsolatosan számos konferencián és egyéb eseményen vettek részt, hiszen a Hatóságnak a tájékoztató jogpropaganda-tevékenysége is nagyon fontos, amellyel felvilágosítást, tájékoztatást nyújt arról, hogy milyen változások lesznek a május 25-ével életbe lépő európai uniós új Adatvédelmi Rendelettel.

A változásokról, iránymutatásokról a NAIH honlapján is tájékozódni lehet.

 

Hirdetés