potapi arpadjanos01Több mint 1,3 milliárd forintos kerettel hirdetett meg pályázatokat kedden a Miniszterelnökség a határon túli magyar közösségek támogatására - jelentette be a nemzetpolitikáért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján. Potápi Árpád János elmondta: két jelentős felhívást jelentettek meg 2019-re vonatkozóan.

A határon túli magyar közösségek támogatására, identitásuk erősítésére és szülőföldön való boldogulásuk elősegítésére több mint 1,3 milliárd forintos kerettel hirdetett meg két pályázatot kedden a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Potápi Árpád János elmondta: a Magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretösszege 1,1 milliárd forint, a Testvértelepülési programok és együttműködésekre pedig 250 millió forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár elmondta: a Magyar kultúráért és oktatásért pályázat egy központi és négy regionális felhívásra oszlik. Emellett Kárpátaljára vonatkozóan, az ukrán gazdasági és szociális helyzetre tekintettel egy további meghívásos pályázatot is meghirdettek négy kárpátaljai magyart kulturális, illetve szakmai szervezet számára.

A Kárpátaljai magyar kultúráért és oktatásért meghívásos pályázatra az igényelhető támogatás mértéke 3 millió és 13 millió forint között van. A központi pályázat esetén elnyerhető összeg 500 ezer és 2,5 millió forint közötti, a regionális felhívások esetén 100 ezer és 500 ezer forint közötti az elnyerhető támogatás nagysága.

Az államtitkár emlékeztetett: tavaly 3000 külhoni szervezet tevékenységéhez járultak hozzá. Remélik, hogy sok civil szervezetet és önkormányzat tud majd pályázni idén is – tette hozzá Potápi Árpád János.

Az államtitkár a Testvértelepülési programok és együttműködések című pályázatról elmondta, hogy annak célja a magyar-magyar kapcsolatok ápolása, az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködések erősítése. Kiemelte ugyanakkor, hogy a pályázatokra megyei önkormányzatok is jelentkezhetnek. A pályázatot 250 millió forintos keretösszeggel hirdették meg, az elnyerhető összeg 500 ezer és 2 millió forint közötti lehet.

Felidézte: tavaly 260 magyarországi település és 300 határon túli település között valósulhattak meg rendezvények.

Mindkét pályázat letölthető a Bethlen Gábor alapkezelő honlapjáról és a nemzeti regiszterről – ismertette a nemzetpolitikai államtitkár

Potápi Árpád János jelezte továbbá, hogy a héten még két pályázatot terveznek meghirdetni, a diaszpóra szervezeteit, illetve ifjúsági programokat támogatandó. Ha sikerül gyorsan elbírálni a pályázatokat, akkor a források már a jövő év elejétől rendelkezésre állhatnak – közölte.

(OrientPress)

Hirdetés