kasler miklos01Negyvenezer, óvodakezdést segítő csomaggal támogatja a háromszáz legszegényebb magyar település családjainak gyermekeit nyolcszázmillió forint értékben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben.

Ezt Kásler Miklós miniszter jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján. A családok a csomagokat két alkalommal, szeptemberben és novemberben vehetik át. A többi között óvodai nevelést elősegítő eszközöket, továbbá általános használati tárgyakat, köztük higiéniai termékeket tartalmaznak.

A csomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és partnerszervezetei – a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet – hálózatán keresztül juttatják el a Felzárkózó Települések nevű programban részt vevő 300 legszegényebb településen élő mintegy húszezer kisgyermek családjának. „A teremtő az emberben nem csupán a fiziológiai lényt teremtette meg – mondta beszédében a miniszter –, hanem lelket, a gondolkodás képességét is, ugyanakkor az emberi tehetség kibontakozásához szükséges a test kiegyensúlyozott működése.” Beszélt arról is, hogy az évkezdés időszaka mindig nehezebb azoknak a családoknak, amelyek viszonyai „szociális értelemben szegényesebbek”. Külön felelőssége mindenkinek a segítségnyújtás, a támogatás és a szolidaritás a szeretet jegyében – hivatkozott a keresztényi szemléletre.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a mélyszegénység a létezés egy „másik dimenziója”, amikor elvesznek a célok. A Felzárkózó Települések-programra is utalva azt mondta: a 21. században is segítséget kell nyújtani a célok kijelölésében, ami egy nagyon hosszú folyamat. A csomagokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „ez nem ajándék, ezeknek a gyerekeknek ez jár”.

A program írásos összegzése szerint a tanévkezdés nagy anyagi teher a nehéz helyzetben élő családok számára, ezért a magyar kormány az iskolakezdési támogatások (ingyen tankönyvek, tanszercsomagok) mellett az óvodakezdésben is segítséget szeretne nyújtani a rászoruló gyermekeknek. A Máltai Szeretetszolgálat logisztikai központjában elkészült csomagokat a máltai szervezet és partnerszervezetei a Felzárkózó Települések-program 300 helyszínén az óvodákban, illetve a családok otthonaiban adják át.

Hirdetés