mehecskeMinimálisra csökkenthető a méhekre jelentett kockázat a növényvédelmi jogszabályok, előírások betartásával – írta honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Tilos a méhek által látogatott területeken a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kockázatos besorolású növényvédő szert használni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye felhívja a figyelmet, hogy a méhek által látogatott területek közé nem csak a virágzó kultúrnövények tartoznak, hanem mindegyik, amit a méhek valamilyen okból látogatnak. Ilyen például a virágzó gyomnövények vagy szegélynövények jelenléte, a levéltetvek által kiválasztott mézharmat megjelenése, vagy akár az is elég, ha a tábla a méhek vonulási útjába esik.

A méhekre mérsékelten veszélyes készítményeket csak méhkímélő technológiával lehet kijuttatni. A köznyelvben ez „esti permetezés” vagy „éjszakai permetezés” néven terjedt el. A pontos megfogalmazás: a méhek napi aktív repülésének befejezését követően, leghamarabb a csillagászati naplemente előtt egy órával lehet kezdeni, és 23:00 óráig be kell fejezni a permetezést. De ezzel a technológiával is csak azokat a méhekre mérsékelten veszélyes készítményeket lehet felhasználni, amelyekre a hivatal honlapján elérhető engedélyokirat engedélyt ad. A méhekre nem jelölésköteles készítményekkel a kezeléseket egyéb korlátozás nélkül végezhetik a termelők.

A növényvédő szerrel történő kezelés bejelentési kötelezettsége a települési jegyzőhöz már megszűnt, mivel a mögötte levő kockázatos technológiát már kivezették a gyakorlatból. Ezzel párhuzamosan a növényvédőszer-kínálat is jelentősen változott: egyrészt a gyártók „belátása”, másrészt a rájuk vonatkozó jogszabályok folyamatos szigorítása miatt. A Nébih közlése szerint ennek köszönhetően gyakorlatilag már minden növénykultúrában rendelkezésre állnak olyan növényvédő szerek, amelyek felválthatják a méhekre kifejezetten kockázatos vagy veszélyes készítmények alkalmazását.

Hirdetés