mnbÁllampapírból már jó sokat vesz a lakosság, de az oktatás és az egészségügy lemaradt nemcsak az uniós, hanem a visegrádi országok átlagához képest is.

A koronavírus-járvány az idei terveket felülírta, de a magyar kormány sikeresen kezelte a helyzetet - állapította meg Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója. Az ország versenyképességét is javította mindez. Az elmúlt évtizedben javultak a gazdasági mutatók, ennek ellenére folytatni kell a versenyképességi fordulat végrehajtását. Az MNB több javaslattal is előállt az elmúlt időszakban: versenyképességi programot hirdetett, és időről időre felülvizsgálja, ebből mi valósult meg.

Az EU-ban is több ország készít versenyképességi jelentést, az idén 16 országban készült ilyen felmérés. Az MNB jelentése ezen belül az egyik legrészletesebb - mondta Baksay. A jegybank 12 területen 154 mutatót vizsgál, ezek 95 százaléka objektív. Ez alapján létrehoztak egy versenyképességi indexet, amely alapján Magyarország a 100 pontos skálán jelenleg 47,4 pontot ért el, ezzel az európai rangsorban viszonylag hátul van, de a visegrádi országok többségét megelőzi.

A cikk itt folytatódik

 

Hirdetés