naperomuTöbb mint két tucat naperőmű telepítését be az MVM Csoport mezőgazdaságilag nem hasznosítható területeken szerte az országban.

Óriási projektbe kezd az MVM Országszerte összesen 28 naperőmű építésébe kezd az MVM Zöld Generáció Kft. A 0,5 megawatt (MW) kapacitású egységekből Oroszlányban telepítik a legtöbbet – összesen 15-öt – ezért ott tartották meg a projekt nyitórendezvényét. A beruházásokat kizárólag mezőgazdaságilag nem hasznosítható ingatlanokon valósítják meg – közölte Edelman György, a társaságvezetője.

Erőműveket egyébként tíz településen építenek: Berettyóújfaluban, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyban, Oroszlányban (15 egységet), Pécsett (5 egységet), Pusztaföldön és Sükösföldön és Vésztő.

Egy egység erőmű nagyjából egy-másfél hektáros területet fog elfoglalni. Leginkább barnamezős beruházásként építi meg a telepeket az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata. Főleg önkormányzatoktól bérelt,

Itt vannak a számok

Az erőművek évente több 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energiát termelhetnek majd, ez mint 8 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elegendő, egyidejűleg évente 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW lesz – tájékoztatott Edelman György.Nagyjából 6,7 milliárd forintból valósulhat meg a beruházás, ami jól működik 2,1 milliárd forintos kereskedelmi támogatást ad az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági programjában.

Ha minden halad az erőművek üzeme 2023 első felében indulhat, és 25 évig tarthat fenn energiát.

Így áll Magyarország nap- és szélenergia-termelésben

A közelmúltban  EBBEN a cikkünkben írtunk egyebek mellett arról, hogy tavaly hét új ország csatlakozott ahhoz a 43-hoz, hogy a villamosenergia-termelésnek legalább 10 százalékát a szél- és napenergia mellett.

Az EMBER környezetvédelmi szervezet éves globális villamosenergia-jelentése szerint Argentína, El Salvador, Japán, Kína, Mongólia és Vietnám mellett a hetedik állam Magyarország volt, 11,1 százalékos aránnyal.

A kutatás azt a 75 országot vizsgálta, melyek a globális villamosenergia-igény 93 százalékát teszik ki. Az 50 említett államban benne van az öt legnagyobb gazdaság is.

2021-ben egyébként a világ villamosenergia-termelésének a 38 százaléka származott tiszta, nem fosszilis eredetű energiaforrásból, ami például több mint a szénalapú termelés mennyisége (az 36 százalék).

(Haszon magazin)

Hirdetés