orvos2Jelenlegi formájában nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. A hírportál birtokába került levélben azonnali egyeztetést kérnek az orvosok a Klinikai Központ vezetőitől, máskülönben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”. Cikkünk frissült

Március elsejétől az orvosok az eddigi közalkamazotti státuszból az úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át – már ha aláírják az ehhez szükséges új szerződéseket. A döntés azért sem egyértelmű, mert bár az új jogviszonnyal magasabb alapfizetés jár, a korábban kialkudott pótlékok és más bérkiegészítések, például a 2019 óta fix díjként kapott jelentős pluszpénz sorsa bizonytalanná válik.

A debreceni traumatológusok levelükben egyebek mellett éppen azt kifogásolják, hogy a munkaszerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Az orvosok szóvá teszik továbbá, hogy a tervezet „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az önként vállalt többletmunka egyébként csupán nevében önkéntes: valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok a munkáltatóval külön szerződésben megegyezve, önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Az orvosok korábban az önként vállalt többletmunka felmondásával tiltakoztak a magyar egészségügyi rendszer hiányosságai ellen.

A debreceni után a nyíregyházi traumatológia is megszűnhet, hívja fel a figyelmet Facebook-posztjában Kunetz Zsombor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának a traumatológiai és kézsebészeti osztályon dolgozó orvosok írtak levelet, amiben jelzik, hogy nem írják alá a felkínált szerződést jelen formájában.

Frissítés: Időközben rendezte a vitás kérdéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka március 1-től is zavartalanul folytatódjon – közölte a Telex kérdésére a Debreceni Egyetem sajtóirodája. Részletek

Hirdetés