sorAz egy évvel korábbihoz képest kevesebb az olyan település, ahol nincs egyetlen álláskereső sem, miközben nőtt azon helységek száma, ahol minden ötödik munkaképes korú lakos álláskereső. A Napi.hu körképe a legjobban és legrosszabbul teljesítő településekről.

Az elkövetkezendő időszakban egyre közelebb kerülhetünk a teljes foglalkoztatottsághoz - írta a legfrissebb munkanélküliségi statisztikára reagálva a Pénzügyminisztérium. Ezt a vágyát már régóta hangoztatta a kormányzat és a munkanélküliségi számok jól is mutatnak.

Persze az adatok valamennyire kozmetikázottak, hiszen nem számolnak a közmunkásokkal, akik december végén még mindig több mint 100 ezren voltak. Márpedig ha őket munkanélkülieknek számolnánk, akkor közel sem lennének ilyen szépek a számok (december végén 241 898 álláskereső volt a hivatalos adatok szerint.) És akkor nem beszéltünk az országot elhagyó, legóvatosabb becslések szerint is több százezer munkaképes korú fiatalról. Márpedig ők - és a Nők 40 miatt korábban nyugdíjba vonulók - nagyon hiányoznak a munkaerőpiacról, nem véletlen, hogy az Orbán-kormány az utóbbi időszakban minden erejével azon van, hogy visszacsábítsa a munkába a nyugdíjaskorúakat.

A Napi.hu idén immár ötödik alkalommal állítja össze a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai alapján azt a listát, amelyben az álláskereső nélküli és az arányaiban legtöbb munkanélkülinek otthont adó településeket számolja össze. Az NFSZ számos statisztikát vezet az álláskeresőkről, az alábbi cikkben mi most két adatból fogunk dolgozni: a munkát keresők számával, illetve leginkább az úgynevezett relatív mutatóval. Ez utóbbi azt mutatja, hogy a nyilvántartott álláskeresők a munkaképes korú népesség (15-64 éves férfiak és nők) hány százalékát adja az adott település lakosságának.

Míg 2017 december végén 55 olyan település volt, ahol egyetlen egy álláskeresőt sem talált a hatóság és 37 olyan, ahol a lakosság ötöde munkanélküli volt, addig 2018 végén már csak 52 álláskereső nélküli település volt és 42 olyan, ahol legalább 20 százalék keres munkát.

Persze hosszabb távon a javulás egyértelműnek látszik, 2014-benmég arról írtunk, hogy 12 álláskereső nélküli település volt, 2015-ben 28, 2016-ban pedig már 42.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés