ejegyA koronavírus-járvány alatt sem állt meg az élet a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-nél: a Volánbusznál, a GYSEV-nél és több vidéki nagyvárosban vezették be a közlekedési mobiljegyet, amely ma már egy országos lefedettségű szolgáltatásnak számít. A MÁV csatlakozására már felkészültek, és az azonnali fizetés integrációját is megkezdték a rendszerhez.

Veres Mihály, a társaság vezérigazgatója azt is elárulta lapunknak, új, a fenntartható, élhető várost támogató termékeket, szolgáltatásokat fejlesztenek.

A COVID-járvány hogyan érintette a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. üzleti területeit?

Kettős módon érintett minket. Egyrészt a közterületi parkolás április 6-ával ingyenes lett június végéig minden városban, így a parkolási tranzakciók eltűntek, és az autópálya-matrica forgalom is komoly visszaesést szenvedett el, vagyis a klasszikus szolgáltatásaink visszaestek. De nagy lehetőséget jelentett a bővülésre a közlekedési mobiljegy, bár a közösségi közlekedési forgalom 10-20 százalékára esett vissza, a szolgáltatók részéről a kontaktusmentes megoldások iránt felfutott a kereslet. A veszélyhelyzet miatt meg kellett szüntetni az első ajtós felszállást a buszközlekedésben, a sofőröknél nem lehetett jegyet váltani, ezért a szolgáltatók elektronikus megoldást kerestek.

A közlekedési mobiljegy szolgáltatást országos szintre terjesztettük ki, ebben az első nagy lépés volt, hogy a Volánbusz a helyi és helyközi járatokon bevezette a mobiljegyet.

A pandémia idején, távoli munkavégzéssel két hét alatt vezettük be a szolgáltatást a Volánbusznál, majd őket további szolgáltatók követték. Nagyon sok negatívum mellett a járvány teremtette helyzet hozzásegített minket ahhoz, hogy egy újabb országos lefedettségű szolgáltatást tudjunk elindítani. Ahogy az utasforgalom elkezdett növekedni az élet újraindulásával, most az a feladatunk, hogy az utasokat a rendszer használatára ösztönözzük. A főváros miatt már korábban is volt viszonteladó a rendszerben, amihez csatlakozhatnak az új szolgáltatók, a volánbusz és több vidéki város után már a vasúton is ott vagyunk, a GYSEV-nél is lehet már közlekedési mobiljegyet venni.

A cikk itt folytatódik »

Hirdetés