diplA közigazgatásnak nemzet- és társadalomépítő hatása van, ezért kiemelten fontos terület – fogalmazott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a közigazgatási vezetők diplomaátadó ünnepségén. A felsőfokú okleveleket többek között kiberbiztonsági, fejlesztéspolitikai, antikorrupciós, kommunikációs és önkormányzati területekre specializálódott szakértők vehették át.

Közigazgatási vezetők vehették át diplomájukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE): összesen 1263 hallgató kapta meg oklevelét szombaton a szakirányú továbbképzési szakokon – olvasható az egyetem honlapján.

A végzettek között 204 fő megyei kormányhivatali vezető fejezte be kormányzati tanulmányait, amelyet a törvény kötelezőként ír elő a vezetői beosztáshoz. Ezen felül több száz közigazgatási szakértő kapott felsőfokú oklevelet kiberbiztonsági, fejlesztéspolitikai, antikorrupciós, kommunikáció és önkormányzati szakterületeken.

A kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzési szak a közigazgatásban a felsővezetői feladatellátáshoz szükséges ismeretek és képességek fejlesztését célozza. A képzés eredményes elvégzését 2016-ban az állami tisztviselői törvény tette kötelezővé a területi közigazgatásban dolgozó vezetőknek. Az egyetemi képzést a vezetők munkahelyükön, a digitális tanulás technológiáit alkalmazva végezhették el. A kormányzati tanulmányok képzést az NKE a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal szoros együttműködésben valósította meg uniós forrásból az államtudományi és közigazgatási karon – közölték.

Patyi András, az NKE rektora a diplomaátadón úgy fogalmazott: a közigazgatás kiemelten fontos terület, mivel ha jól működik, nemzetépítő, társadalomépítő hatása van. A rektor szerint ahhoz, hogy olajozottan működjön a rendszer, olyan friss tudásra van szüksége a szakmának, amivel az évek során az NKE felvértezte a hallgatókat.

Kis Norbert, az államtudományi és közigazgatási kar dékánja az ünnepségen arról beszélt, a végzős hallgatók számos változást éltek át a képzésük során, az intézménnyel együtt fejlődtek. Példaként említette, hogy tanulmányaikat a közigazgatás-tudományok fellegvárának is nevezett Ménesi úti campuson kezdték meg, azonban diplomájukat már a megújult Ludovikán vehették át.

Bíró Attila hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, az egyetem hallgatóinak meghatározó erkölcsi vezérfonal a kötelesség, a becsület és a rend. – A Ludovika mindig arra nevelte a hallgatóit, hogy tartsák meg Magyarországot független, szabad és magyar országnak. A közigazgatás célja, hogy méltóképpen működjön az ezeréves magyar államisághoz, valamint hogy megfeleljen a XXI. század kihívásainak – hangsúlyozta Bíró Attila.

Az NKE-n múlt év tavaszán indult a Kiberbiztonsági Akadémia, a mostani diplomaosztón ötven olyan szakember kapott oklevelet, akik a közszolgálatban dolgoznak majd kiberbiztonsági vezetőként. Krasznay Csaba, az akadémia programigazgatója az M1 csatornán ennek kapcsán tegnap elmondta: a kibertér egy olyan műveleti tér, ahol katonai cselekményeket kell végrehajtani. Ezért ki kell alakítani azokat a képességeket, amelyek támadás esetén reagálásra adnak lehetőséget.

A programigazgató kiemelte: világszerte egy-másfél millió, uniós szinten 300-400 ezer, Magyarországon is mintegy 5-10 ezer szakember hiányzik a területről. Megjegyezte: nemcsak műszaki szakemberekre van szükség, hanem rendőrökre, katonákra, bírókra is, akiknek a saját szakterületüket érintően kell tudniuk reagálni. – Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság – tette hozzá Krasznay Csaba.

 (Magyar Idők)

Hirdetés