benzinkutA kormány döntött a kisbenzinkutak támogatásáról a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében, az erről szóló rendelet szombaton jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormány „megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét" hat intézkedést hozott a megsegítésükre - erről korábban Facebook-oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára tájékoztatott.

A rendelet szerint hiteltörlesztési moratóriumot vehet igénybe május 15-ig az az üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, amely hatósági áras terméket forgalmaz, üzemszünetet nem hirdet, amely legfeljebb 50 üzemanyagtöltő állomást működtet, és amelynek az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevétele nem haladta meg a 2021. évben az 50 000 000 000 forintot.

Továbbá elengedik a szociális hozzájárulási adót január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.

Rendelkeztek arról is, hogy a bérbeadó a bérleti díj 2022. március, április és május hónapokra eső részét nem követelheti a bérlőtől

  1. az állam vagy a helyi önkormányzat, vagy
  2. az állam vagy a helyi önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság

tulajdonában lévő helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés alapján, ha a bérlő üzemanyagtöltő állomás üzemeltető, és a helyiségben üzemanyagtöltő állomás működik. A bérbeadó a tulajdonában lévő, az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetővel fennálló bérleti szerződést egyoldalúan nem módosíthatja vagy mondhatja fel 2022. május 15-ig.

A rendelet szerint a kiskutak kötelesek biztosítani a motorkerékpár, quad, segédmotoros kerékpár, motoros tricikli és mopedautó, továbbá személygépkocsi, 3,5 tonnát meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, traktor és mezőgazdasági erőgépek töltését.A rendeletben ismertetik, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés bekezdése szerinti állami támogatást tartalmaz.

Mindezek mellett az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény szerinti, a közlekedési célú üzemanyagot végső felhasználók részére értékesítő jövedéki kiskereskedő mentesül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2022. évre vonatkozó határozatában jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 25%-ának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól.

(Portfolio.hu)

Hirdetés