akta22Intézkedéscsomagot fogadott el a kormány az egyajánlatos közbeszerzések számának csökkentése érdekében. Bár az ilyen eljárások értékaránya egyre kisebb, a mennyiségi hányaduk négy éve emelkedik.

Elsősorban a kötelező előzetes piaci konzultáció szélesebb körű alkalmazásával mérsékelné a kabinet azoknak az európai uniós összeghatárt elérő, becsült értékű közbeszerzési eljárásoknak a számát, amelyekre csak egy pályázó jelentkezik.

A március közepétől hatályos rendelet szerint az ajánlatkérő köteles lesz ilyen megelőző egyeztetéseket folytatni, amennyiben a felhívásban nem írja elő minimum két résztvevő nevezését, és ha az előző évben egyébként is magas, több mint 30 százalékos volt az egyajánlatos beszerzések aránya az adott pályázati tárgyban.

A kormány alá tartozó költségvetési szervekre és a száz százalékban állami tulajdonú cégekre még szigorúbb szabály vonatkozik majd. Esetükben ugyanis már akkor sem lehet mellőzni az előzetes diskurzust a piaci szereplőkkel, ha az egypályázós eljárások aránya a megelőző évben meghaladta a 20 százalékot, és ebben az időszakban legalább tíz, az EU-s összeghatárt túllépő, becsült értékű közbeszerzést folytatott le. Az előzetes piaci konzultációt legalább egy héttel azelőtt kell majd meghirdetni az erre szolgáló elektronikus rendszerben, hogy a felhívást megküldik a Közbeszerzési Hatóságnak.

A cikk itt folytatódik >

Hirdetés