fulop attila h-allamtitkarBátran mondhatjuk, hogy a nevelőszülői hálózatban végzett munkát a szociális és gyermekvédelmi területen zászlóshajónak lehet tekinteni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Fülöp Attila Székesfehérváron.

A Mol Aréna Sóstóban tartott sajtótájékoztatón az álamtitkár azt is mondta, hogy a nevelőszülői hálózat társadalmi megbecsültségét erősíteni szeretnék, ezért is rendezik meg az új létesítményben az országos nevelőszülői kampány újabb rendezvényét szombaton. Jelezte, hogy az országjárás keretében minden megyébe elmennek, s igyekeznek bemutatni a nevelőszülői hivatást. Azt megemlítette, hogy új arculati elemeket és új weboldalt indítanak a jobb tájékoztatás érdekében.

A parlamentben az év végén elfogadott egyik jogszabály alapján 2020. január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyed-et a kétévesnél fiatalabb gyereket nevelők esetében – emlékeztette a megjelenteket Fülöp Attila. Az országos kampány május közepéig tart, s egy nagy ívű rendezvénnyel zárul Budapesten.

Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta, hogy a gyermekvédelemben lévő 23 ezer gyermek közül mintegy 15 ezer nevelőszülőknél él, a többi egyelőre gyermekotthonokban nevelkedik; tehát nagyjából nyolcezer gyermek mehetne még nevelőszülőkhöz.

Cser-Palkovics András polgármester nagyon fontos hivatásnak tartja a nevelőszülőkét, aki ezt vállalja, a gyermekekért, de a nemzet egészéért is sokat vállal. Nagyon nagy felelősség a nevelőszülővé válás, ezt a társadalomnak el kell ismernie, meg kell köszönnie - hangoztatta. A szombati, székesfehérvári program meghívója szerint a résztvevők tájékoztatást kaphatnak a nevelőszülői hálózatról, nevelési kérdésekről, emellett játék- és kézműves sarok várja az érdeklődőket, és a 10-15 óráig tartó programot Pápai Joci koncertje színesíti.

Hirdetés