allami szamvevoszekAz Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve, az Állami Számvevőszék 2021-ben is ellátta a feladatait, ellenőrzési tevékenysége jelentősen bővült a korábbi évekhez képest.

Ezt a szervezet 2021-es beszámolóját bemutatva hangsúlyozta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke, Holman Magdolna az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén. Az ÁSZ a törvényben meghatározott feladatkörét ellátva vizsgálta a központi költségvetés végrehajtását, az államháztartás gazdálkodását, az államháztartásból származó források felhasználását. A technológiai és módszertani fejlesztések minden eddiginél több számvevőszéki ellenőrzést tettek lehetővé.

Említette többek között a tankerületi központok, a szociális intézmények, a rendvédelem, a nemzetbiztonság, a katasztrófavédelmi intézmények, a múzeumok, a gyermekvédelmi szervek, valamint az előadóművészet teljes körű ellenőrzési lehetőségét. Pártok, önkormányzati intézmények, egyetemek, központi költségvetési szervek, beruházások mellett az ÁSZ 209 köztestület, 127 költségvetési szerv, több mint 300 gazdasági társaság integritását vizsgálta, 523 önkormányzatnál pénzügyi monitoring-ellenőrzést végzett. Közölte, hogy Magyarországon több mint 26 ezer szervezet használ fel közpénzt.

Holman Magdolna úgy látja, hogy a számvevőszéki tevékenység „tisztulási folyamatot” indított be a pártokban, beruházások eredményes megvalósításához, köztestületek közpénzügyi helyzetének javításához járult hozzá, az átláthatóságuk erősítésére ösztönzi a költségvetési szerveket.

2021-ben az ÁSZ folytatta a tudásmegosztó és tanácsadó tevékenységét is, jó gyakorlatokat és elemzéseket tett közzé, rendezvényeket és képzéseket szervezett, az érintetteket pedig az ellenőrzések alatt is támogatták abban, hogy megfelelhessenek az előírásoknak. A közélet befolyásolására alkalmas civil szervezetek szintén kaptak segítséget, miután az átláthatóságukról szóló törvény alapján kiterjedt rájuk az ÁSZ tevékenységi köre. Az alelnök szerint ennek köszönhetően régóta ellenőrizetlen területen járulhatnak hozzá az átláthatóság javításához.

Az ÁSZ beszámolójának elfogadásáról szóló határozati javaslatot a Gazdasági bizottság négy ellenszavazat mellett tizenegy szavazattal támogatta.

Hirdetés