parlagfu1Az idei évtől megszűnt a kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő, így a hatóságok már nemcsak szezonálisan, hanem azon kívül is razziáznak és bírságolnak. És ez nem csak üres fenyegetés, tavaly például 4025 esetben szabtak ki a mulasztókra pénzbüntetést. Mutatjuk a tudnivalókat.

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - hívta fel a figyelmet nemrég a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. Ez azt jelenti, hogy már egész évben kötelesség a parlagfű elleni védekezés, és a hatóságok is egész évben árgus szemekkel keresik a mulasztókat.

Mint azt Gyuricza Csaba kiemelte, a fertőzöttség mértéke indokolja a korábban július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását. A szakember szerint ez annak tudható be, hogy a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek Magyarországon, amelyek elterjedését a korai védekezéssel próbálják megakadályozni. Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak, amely egy hét intenzív kommunikációt jelentett a témában - mondta a főigazgató.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés