euro00Három főbb ok miatt év végéig összesen még 800-1000 milliárd forintnyi új EU-pályázat nyílik a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus terhére – jelezte a Világgazdaságnak adott interjúban Perényi Zsigmond.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára úgy látja, hogy a tavalyi 4,9%-os magyar GDP-növekedésből 1,2-1,5%-pontot az EU-pénzek hatása magyarázott, és jelentős hatékonyságnövekedést lát a magyar vállalkozásoknál a kiosztott források hatására.

A terjedelmes interjú főbb üzenetei saját kiegészítéseinkkel:

  • Három okkal magyarázta az államtitkár azt, hogy még idén a mostani EU-ciklus terhére 800-1000 milliárd forintnyi EU-pályázat nyílhat: a 7 évre szóló fejlesztési keret tudatos 10%-os túlvállalása, a gyenge forint figyelembe vétele és a visszahulló uniós források (bedőlő, meg nem valósuló projektekből felszabaduló pénzek) újra kiosztása.
  • Mindhárom okra korábban már többször is felhívtuk a figyelmet, mint a várható további pályázatok forrása. Jelenleg egyébként az eredetileg kalkulált 8920 milliárd forintnyi 7 éves kerethez képest már 9526 milliárd forintnál jár a megítélt támogatások volumene, azaz kb. 6,7%-nál jár a túlvállalás mértéke.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés