retvari bence02Sűrű időkben hideg fejre és magyar szívre van nagyon szükségünk, mert ez az, ami meg tud minket óvni attól, hogy a biztonságunk, a békénk veszélybe kerüljön – mondta Rétvári Bence az Országos Polgárőr Szövetség ünnepségén, amelyen az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a váci térség KDNP-s országgyűlési képviselője, Rétvári Bence az orosz-ukrán háborúra utalva azt is mondta, hogy tavaly február 24-e óta a béke és a biztonság lett a két legfontosabb érték. A polgárőröknek a közbiztonság érdekében nyújtott segítségét méltatva kiemelte: már a jelenlétük is hozzájárul ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat. Felidézte: tavaly a polgárőrök és a rendőrök 44 ezer esetben vállaltak közös szolgálatot, 393 ezer órányi közös szolgálatot teljesítettek. A polgárőrök a települések közbiztonsági védelme mellett a határvédelemben is szerepet vállaltak, 2022-ben nyolc hónap alatt összesen 13 ezer szolgálatban vettek részt, és segítették a határőrizet feladatait.

A polgárőrök munkáját méltatva példaként azt hozta fel az államtitkár, hogy Franciaországban tíz emberből hat nem érzi teljesen biztonságban magát, a migránsok lakta negyedekben a franciák 83 százaléka hiányolja a rendőrök fokozottabb jelenlétét. Németországban 2021-ben a vonatokon 44 késes támadás történt, tavaly már 82, a peronokon 2021-ben 122, most 250. Magyarországon viszont az emberek 85 százaléka biztonságban érzi magát. Svédországban az emberek 58 százaléka tart attól, hogy bűncselekmény vagy erőszak áldozatává válik, Magyarországon ez négy százalék – sorolta.

A március 15-i ünnepre emlékezve rámutatott: amikor 1848-ban békésen győzött a forradalom, pontosan arra törekedtek, hogy Magyarország önállóan döntsön, a dinasztia semmilyen háborúba ne vigye az országot, az idegen katonákat vigyék el, a magyar katonákat ne vigyék külföldre. „Legyen béke, szabadság és egyetértés – idézte a 12 pont kinyomtatott plakátját –, most sem akarunk mást, mindenkinek józan ésszel, hideg fejjel és magyar szívvel be kell látnia, hogy egy háború kapcsán is a legfontosabb, hogy azt elkerüljük.”

Hirdetés