euro100Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter kapott ezzel kapcsolatban feladatokat.

Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert kérte fel a kormány, hogy a Helyreállítási Alap hitelkeretének lehívásához szükséges tárgyalásokat lefolytassa – derül ki egy Magyar Közlönyben megjelent keddi határozatból.

„A hitel pontos mértékét az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni”, Navracsics azonban egyelőre azt a megbízást kapta, hogy „a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a Kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon.”

A segélycsomagból körülbelül hatezer milliárd forint járhatna Magyarországnak - ez augusztus 31-ig igényelhető -, de a kormány eddig csak a vissza nem térítendő, tehát támogatásként odaadott részéről nyilatkozott, ami körülbelül 2400 milliárd forint. Ennek a határideje december 31-e volt, míg a hitelként igényelhető 3400 milliárd forint lehívásáról elég nyár közepéig megállapodni.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter feladata emellett kidolgozni a részletes terveket az orosz energiáról való leválást célzó REPowerEU forrásainak felhasználásával kapcsolatban, és lefolytatni a szükséges szakmai egyeztetéseket az Európai Bizottsággal. Navracsicsnak ez alapján kell majd tárgyalnia a Helyreállítási Terv módosításáról.

Ahhoz, hogy a kormány hozzájusson az EU-s forrásokhoz, teljesítenie kell az Európai Bizottság által támasztott 27 feltételt, amelyek közt korrupcióellenes hatóság felállítása és igazságügyi reform is szerepelt.

(HVG.hu)

Hirdetés