fulop attila h-allamtitkarA hajléktalan emberek számára fenntartott férőhelyek kihasználtsága országos szinten 75 százalékos, Budapesten 72,5 százalékos – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Férőhelyhiány miatt senkit nem utasítottak még el a fenntartott helyeken, ez a jövőben is így lesz, a kormány továbbra is biztosítani fogja a férőhelyeket a rászorulóknak, az ellátórendszer felkészült az idei télre – közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Fülöp Attila (képünkön). Rámutatott arra, hogy a hajléktalanellátás sok szervezet: a rendőrség, a mentőszolgálat, az önkormányzatok, a helyi polgárőrségek és a civil szervezetek együttműködésén alapul.

Aki segíteni szeretne a rászoruló embereken, az hívja az ellátók diszpécserszolgálatait, amelyek értesíteni tudják a helyzetben legjobban segíteni tudó szervezeteket – tanácsolta az államtitkár. Kérdésre válaszolva közölte: a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés október 15-ei, egy hónappal ezelőtti hatálybalépése óta 931-gyel több férőhelyet vettek igénybe, és nyolc esetben indult hajléktalan ember ellen szabálysértési eljárás. Tehát az intézkedés elérte azt a célt, hogy motiválják a rászorulókat az ellátórendszer igénybevételére.

Elmondta, hogy ma Magyarországon, a november elsején megnyílt időszakos férőhelyekkel együtt, 19.500 férőhely áll rendelkezésre, ebből 7500-7600 nappali, a többi éjjeli. A férőhelyek fele a fővárosban, a többi nagyobb vidéki városokban van.

Az utcai életforma nem emberhez méltó élet – szögezte le Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. „Nemcsak azért, mert méltatlan, nem tudja megélni emberi méltóságát, hanem azért is, mert veszélyes, különösen a tél közeledtével” – mondta, majd így folytatta: „ezért nekünk az a kötelességünk, hogy a hajléktalan emberek számára egy olyan ellátórendszert működtessünk, amely képes arra, hogy az emberhez méltó körülményeket megteremtse számukra”.

Hirdetés