repAz ország második legnagyobb reptere, régiójának pedig legforgalmasabb légikikötője a debreceni. Ahhoz, hogy elláthassa feladatait, fejleszteni kell, sőt, a sima működtetéshez is pénz kell: idén a repülőtéri tűzoltóságot sem tudta maradéktalanul kifizetni az önkormányzat. Most pedig kiderült: milliárdokat szán a kormány erre a repülőtérre.

Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amely szerint a kormány támogatja a Debreceni Nemzetközi Repülőtér biztonságos működését biztosító fejlesztéseket. Ez 3 milliárd 138 millió forintba kerül majd, ennek negyedét az önkormányzat állja, a többi 2 milliárd 354 millió forintot a központi költségvetés adja - írja a napi.hu.

2020-tól, évi 400 millió forint állami támogatást is kap a reptér a folyamatos működéshez. A kormány még az idei költségvetésből 700 millió forintot ad, miután a debreceni önkormányzat nem tudta teljes mértékben finanszírozni a repülőtér tűzoltóságát.

A kormány az innovációért és technológiáért felelős miniszternek azt a feladatot szabta, hogy készíttessen részletes megvalósíthatósági tanulmányt, a megtérülési számokkal együtt a repülőtérről.

A debreceni repülőtéren erre az évre 600 ezer utassal számolnak. A hét éve létaző reptér életébe ez lehet a legnagyobb növekedés.

 

Hirdetés